SEGRE

JOVES BALANÇ

El talent juvenil prefereix l'estranger

Prop de 20.000 lleidatans d’entre 15 i 34 anys resideixen fora del país, un 44,98 per cent més que fa nou anys || El sindicat UGT reclama derogar la reforma laboral i invertir més en investigació

El talent juvenil prefereix l’estranger

El talent juvenil prefereix l’estrangerSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cada vegada són més els joves que veuen als països de l’estranger l’oportunitat de seguir els estudis o trobar millors oportunitats de feina. I és que, segons un estudi que ha portat a terme l’Avalot-Joves de la UGT de Catalunya, des que va esclatar la crisi econòmica fa nou anys han augmentat un 44,98 per cent els lleidatans d’entre 15 i 34 anys que viuen fora del país, fins a arribar als 19.557 el 2018. Malgrat tot, la província de Lleida és la que ha experimentat una fuga de cervells menys notable, ja que hi ha 234.423 barcelonins que actualment resideixen a l’estranger (un 117,17% més en gairebé una dècada) i 22.980 de provinents de Tarragona. Les dades revelen que la demarcació de Girona és la que ha registrat un augment més significatiu, amb un 183% més de joves emigrants (25.565).

Elena Ferrero, la portaveu de l’àrea juvenil del sindicat que ahir va presentar els resultats de l’informe, va denunciar que “ens trobem davant d’una situació molt preocupant”, per la qual cosa va exigir més inversió en investigació i desenvolupament per fomentar la promoció d’aquest col·lectiu. Així mateix, va posar èmfasi en la importància de derogar la reforma laboral per posar fi a la precarietat dels contractes i aconseguir captar el talent que se n’ha anat. En aquest sentit, dels contractes laborals que es van firmar l’any passat, el 88,75% eren temporals −dels quals un 41,3% tenien una vigència igual o inferior a un mes−. Respecte als sous, el salari brut mitjà d’un jove menor de 25 anys és de 10.809 euros anuals a Espanya, mentre que per als d’entre 25 i 34 anys s’atansa als 19.522 euros a l’any. “Si tenim en compte el preu de mercat dels pisos, els comptes no surten i ens és impossible emprendre un projecte de vida al nostre país”, va apuntar Ferrero, alhora que va reivindicar que “els joves som una inversió, no una despesa”. Val a destacar que la població menor de 34 anys està sobrequalificada, ja que l’any passat un 37,9 per cent tenien ocupacions que requereixen una qualificació inferior a la que realment tenen. Un problema que s’agreuja entre les dones (41%).

tracking