SEGRE

FESTES TRADICIONS

Miracles a glops d'aigua

Tàrrega i Cervera tanquen la festivitat de Sant Magí || El parc de Sant Eloi de la capital de l’Urgell, epicentre dels actes amb desenes d’assistents

A dalt, una noia bevent de l’aigua de Sant Magí a Cervera. A la dreta, l’alcaldessa de Tàrrega rebent el càntir commemoratiu.

A dalt, una noia bevent de l’aigua de Sant Magí a Cervera. A la dreta, l’alcaldessa de Tàrrega rebent el càntir commemoratiu.XAVIER SANTESMASSES / SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El parc de Sant Eloi de Tàrrega es va convertir ahir en l’epicentre de la celebració en honor a Sant Magí, tradicional festa de la ciutat en la qual no van faltar els glops de l’aigua procedent del santuari de la Brufaganya, a la qual se li atribueix propietats miraculoses.

El president de l’Associació dels Amics de l’Arbre, Jaume Aligué, va destacar la renovació de les escales i la construcció d’una rampa per facilitar l’accés a persones amb mobilitat reduïda a l’ermita de Sant Eloi i la millora del vidre que protegeix la imatge del sant de la plaça.

En aquest sentit, l’Associació dels Amics de l’Arbre va entregar el càntir commemoratiu de la festa a l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, perquè el faci arribar a la brigada municipal com a mostra d’agraïment per les obres executades.

El públic va poder adquirir els càntirs, iniciativa que va començar fa cinc anys i que en cada edició tenen un disseny diferent, i les galetes commemoratives conegudes amb el nom gaiatons de Sant Magí, que es van presentar l’any passat. La festa es va completar amb una missa i un concert de música clàssica a càrrec del Duo DeLIS.

Entre els assistents, una dona de València que viatja cada 19 d’agost fins a Tàrrega

La devoció cap a Sant Magí a Tàrrrega ja apareix documentada al segle XVIII encara que la cita no va començar a consolidar-se al calendari local fins al 1953. Aligué va recordar ahir que “aquell any a Tàrrega hi havia 60 Magins i Magines com mostra un document dipositat a l’interior de la fornícula, mentre que avui [per ahir] a la festa hi ha només quatre veïns que es diuen Magí”.

Entre els assistents, una senyora que viu a València i que des de fa 50 anys que hi assisteix tots els 19 d’agost a la festa de Sant Magí de Tàrrega.

Per una altra banda, la ciutat de Cervera va tancar ahir tota una setmana de festes dedicades a Sant Magí amb el repartiment de l’aigua per a totes les cases de la ciutat. El festeig recorre des de les 8.30 h tots els barris de Cervera presidit per l’anacoreta de la Brufaganya, que va seguida de la banda de música Alegria i les dotze càrregues d’aigua, boix i espígol i els repartidors. L’activitat va culminar a la plaça de Sant Magí passades les 13.00 hores.

A dalt, una noia bevent de l’aigua de Sant Magí a Cervera. A la dreta, l’alcaldessa de Tàrrega rebent el càntir commemoratiu.

A dalt, una noia bevent de l’aigua de Sant Magí a Cervera. A la dreta, l’alcaldessa de Tàrrega rebent el càntir commemoratiu.XAVIER SANTESMASSES / SEGRE TÀRREGA

tracking