SEGRE

SALUT DROGOADDICCIONSCONSUMATENCIÓ

L'alcohol, la droga amb més addictes a Lleida

Setanta persones van iniciar un tractament de desintoxicació per aquesta causa l’any passat a la província de Lleida || Salut va atendre 146 lleidatans el 2017 per addicció a alguna substància

Imatge d’arxiu d’una taula informativa de l’Associació d’Alcohòlics Rehabilitats de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una taula informativa de l’Associació d’Alcohòlics Rehabilitats de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcohol és la causa per la qual es van iniciar l’any passat prop de la meitat dels tractaments per drogodependència als centres ambulatoris de Ponent. En total, durant l’any 2017, els centres que integren la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències (amb nou unitats d’atenció a la província de Lleida) van notificar que un total de 146 persones van iniciar un tractament ambulatori per abús o dependència a alguna substàncies. D’aquestes, setanta van iniciar un procés de desintoxicació per alcohol, dada que representa el 45 per cent del total, dos punts per sobre de la mitjana catalana.

En el conjunt de Catalunya, l’any passat hi va haver 13.700 persones ateses als Centres d’Atenció i Seguiment (CAS). D’aquestes, prop de 6.000 ho van fer per abús o addicció a l’alcohol.

La cocaïna va ser la segona causa per inici de tractament a Lleida el 2017, amb 38 atesos

Segons l’informe del sistema d’informació sobre drogodependències del departament de Salut, després de l’alcohol, la cocaïna és la segona causa d’inicis de tractament. Concretament, l’any passat 38 lleidatans van rebre atenció per aquesta substància, mentre que una altra quinzena ho va fer per cànnabis. Pel que fa a l’heroïna, el consum d’aquesta substància s’ha reduït dràsticament en els últims anys. De fet, el 2017 es van iniciar tres tractaments per addicció a aquesta droga, davant els 28 de l’any 2016.

A aquestes atencions s’han d’afegir les que porta a terme el centre d’Arrels a Lleida, que està orientat a disminuir els danys associats al consum de droga. D’aquesta manera, l’any passat l’entitat va atendre fins a 270 persones, va dur a terme prop de vuitanta intervencions sanitàries i més de 1.400 de socials (alimentació, roba o acompanyament).

Aquest centre disposa d’una sala on es garanteix que els usuaris puguin consumir de manera higiènica i més segura, i l’any passat va comptabilitzar més de 5.600 consums, sobretot d’heroïna, i no va haver d’atendre cap sobredosi. L’associació Arrels-Lleida també va repartir gairebé 6.000 xeringues i 1.500 preservatius per evitar la transmissió de malalties.

És la primera causa en vuit de cada deu serveis d’emergències L’alcohol també va ser la principal causa d’atenció pels serveis d’emergències. L’informe destaca que el Sistema d’Emergències Mèdiques va atendre l’any passat un total de 21.740 urgències per l’abús o consum de substàncies, dels quals el 84,6 per cent va ser per alcohol. Per edat, destaca la franja dels dotze als setze anys, on les noies presenten més intoxicacions per alcohol. A mesura que avança l’edat, aquesta proporció s’inverteix.

tracking