SEGRE

ESNOTICIA

La prohibició del mòbil als alumnes es generalitza en els instituts de Lleida

Molts només permeten usar-lo al centre en activitats didàctiques que ho requereixin

Alumnes sense mòbils a l’hora de l’esbarjo de l’institut Torre Vicens de Lleida.

Alumnes sense mòbils a l’hora de l’esbarjo de l’institut Torre Vicens de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cada vegada són més els instituts de Lleida que prohibeixen que els alumnes d’ESO portin el telèfon mòbil a l’institut, tret que sigui necessari per a alguna activitat didàctica. Primer van restringir-ne l’ús en algunes zones dels centres, però actualment ja són molts els que han optat per vetar-los a totes les instal·lacions.

Els adolescents viuen actualment literalment enganxats als seus telèfons mòbils i, precisament per això, la prohibició que els alumnes els utilitzin o fins i tot els portin als instituts està augmentant de manera exponencial a Lleida. A França, l’Assemblea Nacional va prohibir-ne l’ús en col·legis i instituts a partir d’aquest curs i a Espanya el Govern central es planteja seguir l’exemple mentre que la Generalitat rebutja aquesta possibilitat i argumenta que poden usar-se amb finalitats pedagògiques (vegeu el desglossament lateral).

En tot cas, de moment cada centre té autonomia per decidir en aquest sentit i cada vegada són més els que s’afegeixen a la prohibició. Per exemple, el nou institut de Mollerussa, l’únic que Lleida estrena aquest curs, ho farà lliure de mòbils, ja que la direcció ha decidit prohibir als alumnes que els portin al centre, informa Joan Gómez.

El Joan Oró de Lleida és un altre dels que han decidit prohibir el seu ús a tots els alumnes d’ESO. La directora, Emma Carreras, destaca que si necessiten trucar fora poden utilitzar els telèfons del centre, per la qual cosa no necessiten el mòbil llevat que ho demani un professor per a alguna activitat educativa. “Hem decidit ser estrictes i hem demanat la col·laboració de les famílies perquè no el portin”, va indicar, i va afegir que adopten aquesta mesura per millorar la socialització.

A l’institut Torre Vicens de Lleida també van vetar els mòbils fa un temps als alumnes de primer cicle d’ESO i a l’institut La Mitjana de Pardinyes a tots, i si els enxampen a classe el requisen i s’exposen a una sanció.

Al Ronda l’han de deixar a la taquilla si el porten a l’institut i només està permès utilitzar-lo sota supervisió docent en activitats de classe que així ho requereixin. L’institut L’Olivera de la Granadella també van incloure fa temps a les seues normes d’organització la prohibició dels mòbils “perquè comportaven una gran problemàtica”. Per aquesta raó, informen les famílies d’estudiants d’ESO que no poden utilitzar els mòbils al centre, ni fer fotografies ni gravar vídeos, i només autoritzen portar-los en casos puntuals en els quals són necessaris.

A l’Alt Urgell, la majoria de centres tenen prohibit el seu ús des de fa temps, informa C. Sans. És el cas de l’institut Aubenç d’Oliana, el col·legi concertat La Salle i l’institut La Valira, tots dos a la Seu d’Urgell. La directora de La Valira, Ester Sanz, va explicar que els mòbils hi estan vetats, “a excepció d’usos pedagògics sota la supervisió del professorat”. Recomanen als estudiants que no els portin al centre i, en cas de fer-ho, que els dipositin a les seues taquilles amb pany i clau. “Quan preveiem que els utilitzaran per a algun taller o en una excursió, els avisem el dia abans”, va indicar Sanz, que va assegurar que aquesta mesura “afavoreix que a l’hora del pati els alumnes juguin i es comuniquin entre ells”. Per la seua part, l’institut Joan Brudieu de la Seu també aconsella no portar mòbils, encara que permet utilitzar-los en l’esbarjo. És el mateix que fan a Maristes de Lleida per als alumnes de primer i segon d’ESO i a l’institut Guindàvols, on aquest curs han decidit ser més estrictes en l’aplicació de les normes d’ús i han instal·lat cartells informatius que les detallen.

L’Estat planteja desterrar-los de les aules tot i el refús d’Ensenyament

El Govern espanyol es planteja seguir l’exemple de França, que ha desterrat els mòbils de les aules per a tots els alumnes d’entre 6 i 16 anys. “Tenim massa adolescents addictes a la tecnologia. Cal reflexionar sobre si el temps escolar ha d’estar lliure d’aquesta addicció”, va apuntar la ministra d’Educació, Isabel Celaá. En canvi, el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, és contrari a aquesta possibilitat. En aquest sentit, ahir va recordar al Govern central que la qüestió ja va ser debatuda i que va recordar que seria cada centre l’encarregat de regular l’ús d’aquests aparells. “El Consell Escolar de Catalunya va dictaminar que era positiu si era amb finalitats educatives i si està regulat pel centre”. Va afegir que no volen “donar l’esquena” als avenços i va recordar que les competències en matèria d’ensenyament estan en mans de la Generalitat.

tracking