SEGRE

Les ITV ja controlen les emissions dels vehicles des de l'OBD

Un control en una ITV

Un control en una ITV.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els vehicles lleugers matriculats a partir del 2011 i les pesats des del 2015 són sotmesos des d’aquest dilluns en les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV) a la lectura del sistema de diagnòstic a bord (OBD) per comprovar les seues emissions. En una nota, la patronal AECA-ITV explica que s’aplica així la nova revisió del Manual de Procediment d’Inspecció de les Estacions d’ITV.

Aquest manual inclou com a principal novetat la incorporació d’eines de lectura del sistema de diagnòstic a bord (OBD) per a la comprovació del sistema de control d’emissions dels vehicles lleugers i pesats Euro 5 i Euro 6 . D’acord amb la font, no és un nou sistema ni es mesuraran nous contaminants, sinó que a través de l’OBD es comprovarà que el control d’emissions que incorporen els esmentats vehicles "no presenta errors ni avaries". També es verificarà que no ha estat manipulat ni presenta desconnexions o desmuntatges fraudulents.

Si l’ITV detecta alguna avaria el catalogarà com a defecte greu i obligarà l’usuari que la repari, d’acord amb la patronal.

Encara que l’obligatorietat comença avui, la font ha recordat que les estacions estan realitzant lectures de l’OBD a tall de prova des de fa diversos mesos per familiaritzar-se amb la nova eina, detectar possibles problemes i informar els usuaris.

Segons el president d’AECA-ITV, Luis Ángel Gutiérrez Pando, "la lectura de l’OBD és un complement a les tradicionals proves de control d’emissions, però no les substitueix". Sobre això, ha assegurat que es tracta d’"un primer pas perquè en un futur no molt llunyà (per al qual no hi ha data)" a l’ITV s’inspeccionin també els sistemes de seguretat activa i passiva controlats electrònicament a través de l’OBD.

tracking