SEGRE

La CE vol posar fi al canvi horari el 2019

Demana als països veïns que es coordinin per decidir si es regeixen per l’hora d’estiu o la d’hivern

La CE vol posar fi al canvi horari el 2019

La CE vol posar fi al canvi horari el 2019EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va proposar aquest dimecres als països de la Unió Europea (UE) de coordinar-se entre els que són veïns per posar fi al canvi d’hora bianual, de cara que la mesura pugui aplicar-se ja l’any vinent. El president de la CE, Jean-Claude Juncker, va confirmar durant el seu discurs sobre l’Estat de la Unió davant del ple de l’Eurocambra una proposta per posar fi als canvis d’hora, després de l’enquesta pública que va obtenir un número rècord de respostes (4,6 milions) i que va revelar que majoritàriament (un 84 %) els ciutadans europeus volen acabar amb aquesta pràctica. Una majoria (el 56 %) es va decantar per mantenir tot l’any l’horari d’estiu, davant el 36 % que va preferir el d’hivern i un 8 % que va dir no tenir una opinió sobre l’assumpte.

En la seua proposta legislativa, la Comissió ofereix als Estats membres la llibertat de decidir si es regiran de manera permanent per l’hora d’estiu o la d’hivern, però insta a què ho acordin "de manera coordinada entre països veïns". Per evitar fragmentació en el funcionament del mercat interior, tots ells deuran obligatòriament suprimir el canvi d’hora.

La proposta de la Comissió elimina el canvi d’hora bianual en el conjunt de la UE a partir de l’any que ve, fixa un calendari "breu i clar" perquè els canvis entrin en vigor, i anima a "realitzar consultes en els àmbits nacional i europeu" per aconseguir un "enfocament coordinat" entre Estats membres.

Així, segons la CE, l’últim canvi obligatori a l’hora d’estiu tindria lloc el diumenge 31 de març de 2019, moment a partir del qual els Estats membres que volguessin tornar a l’hora d’hivern podrien efectuar un últim canvi d’hora el diumenge 27 d’octubre de 2019.

A partir d’aquesta data no es podrien realitzar més canvis, d’acord a la proposta de la Comissió, que va recordar que aquest calendari està supeditat a l’adopció de la proposta de la Comissió a tot tardar el març de 2019 per part del Parlament Europeu i el Consell (els països).

Diferents estudis el 2018 van indicar que l’estalvi d’energia per aquesta mesura és mínim mentre que augmentaven les queixes dels ciutadans per efectes negatius per a la salut. Per tot això, la CE va concloure que "no té sentit" continuar regulant el canvi d’hora bianual i que són els Estats membres els qui han de tenir la llibertat d’elegir si prefereixen mantenir l’hora d’estiu o la d’hivern i gestionar-ho a nivell nacional.

En el seu torn de paraula, l’eurodiputada espanyola del BNG Ana Miranda va demanar que Galícia i Portugal canviïn d’ús horari, a l’entendre "el desfasament entre l’hora oficial i l’hora solar és de dos hores i mitja a Galícia" i que aquest té conseqüències pernicioses en la salut i el treball. "És un horari proposat pel franquisme per adaptar l’hora a l’Alemanya nazi", va dir Miranda, qui durant la seua intervenció d’un minut i mig va subjectar un gran rellotge blanc per reforçar la seua postura. Es tracta d’un recurs de comunicació que ja va utilitzar l’eurodiputat italià de la Liga Norte Angelo Ciocca durant una intervenció parlamentària per criticar que la UE es dediqués a debatre sobre el canvi d’hora i no sobre assumptes, al seu judici, més importants.

tracking