SEGRE

Una de cada 6 dones i un de cada 5 homes pateix càncer durant la seua vida

A Europa viu només el 9% de la població mundial, però acumula el 23,4 % de casos de càncer i el 20,3% de morts per la seua causa

Servei de radioteràpia d'un hospital

Una de cada 6 dones i un de cada 5 homes pateix càncer durant la seua vidaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de cada sis dones i un de cada cinc homes desenvolupen càncer en algun moment de la seua vida, segons un informe presentat aquest dimecres per l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer. L’estudi, que ofereix les estadístiques globals més recents sobre la incidència i mortalitat d’aquesta malaltia, indica que el càncer és causant de la defunció d’una de cada onze dones i d’un de cada vuit homes.

Els nous casos de càncer arribaran a 18,1 milions el 2018, amb un acumulat de 43,8 milions de persones a les quals es va diagnosticar la malaltia en els últims cinc anys i que segueixen amb vida, segons les estimacions. En termes de mortalitat, el càncer causarà uns 9,6 milions de morts aquest any.

De mantenir-se les tendències en termes de creixement demogràfic i d’envelliment de la població, el 2040 hi haurà 29,4 milions de nous casos de càncer i 16,3 milions de morts, va dir en una roda de premsa un expert de l’Agència, Freddie Bray.

L’entitat científica cobreix en el seu estudi 36 tipus de càncer, entre els quals el de pulmó i mama són els més importants en termes de nous casos, amb 2,1 milions de diagnòstics de cada un aquest any. El primer serà responsable del 18,4 % del total de morts i el segon de l’11,6 %.

El càncer de còlon és el tercer tipus més freqüent (10,2 %), seguit del càncer de pròstata (1,3 milions) i d’estómac (5,7).

L’augment de casos de càncer es deu a diversos factors, entre els quals es va destacar l’augment de la població i de l’esperança de vida, així com els nivells de desenvolupament econòmic i social, sobretot als països de ràpid creixement. Allà s’ha passat de tipus de càncer més relacionats amb la pobresa i infeccions als associats a modes de vida típics de països industrialitzats, va explicar per la seua part el director de l’Agència, Christopher Wild.

El fet que el 60 % de la població mundial es trobi a Àsia explica que aquest continent representi gairebé la meitat de nous casos de càncer i més de la meitat de la mortalitat, segons el desglossament per regions inclòs a l’informe.

Aquest revela que a Europa viu només el 9 % de la població mundial, però acumula el 23,4 % de casos de càncer i el 20,3% de morts per la seua causa.

A Amèrica, amb el 13,3 % de la població mundial, es concentra el 20 % de casos de càncer i el 14,4 % de la mortalitat.

Al contrari, a Àsia i l’Àfrica la proporció de morts per càncer és més gran a la incidència de casos a causa que en aquestes parts del món els casos són diagnosticats més tardanament i l’accés als tractaments és més difícil.

En el cas de les dones a nivell mundial, el càncer de mama és el més comú (24% o un de cada quatre nous casos) a nivell mundial i és causant del 15% de les defuncions, seguit molt de prop pel càncer de pulmó (13,8 %). L’informe reafirma que el càncer de mama té factors genètics i hereditaris, però especifica que la seua elevada prevalença en països rics es deu també a altres factors. Entre els principals figuren els canvis en els patrons de procreació (dones sense fills, amb pocs fills i que els tenen a edats més avançades), el consum d’hormones (anticonceptius o de reemplaçament), la ingesta d’alcohol i l’augment de pes. Mentrestant, es confirma que la lactància materna i l’activitat física són factors de protecció.

Entre els homes, el càncer de pulmó és responsable de la mort del 22% de tots aquells que són diagnosticats amb algun càncer, la qual cosa de manera general fa que sigui el tipus de càncer més letal si es consideren homes i dones junts. El càncer de pulmó és un problema major a Amèrica del Nord, a Europa occidental, a la Xina, així com a Austràlia i Nova Zelanda, el que l’estudi atribueix a la incidència del tabaquisme.

tracking