SEGRE

JUSTÍCIA INFANTESA

El doctor Vela, absolt de robar nadons al prescriure el delicte

El doctor Eduardo Vela, durant el judici.

El doctor Eduardo Vela, durant el judici.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Provincial de Madrid ha responsabilitzat “de forma incontestable” el doctor Eduardo Vela, de 85 anys, de robar una nounada el 1969, però l’ha absolt al considerar que els delictes ja havien prescrit quinze anys abans que Inés Madrigal, la nena robada, denunciés els fets. La Secció Setena de l’Audiència de Madrid declara a la seua sentència que Vela és responsable de tots els delictes –detenció il·legal, suposició de part comesos per facultatiu, i falsedat en document oficial– però l’absol al determinar que l’inici de la prescripció va començar el 1987, quan la denunciant Inés Madrigal va complir la majoria d’edat, i va acabar deu anys després. Aquesta sentència obre la veda a tots els casos oberts de nadons robats, al ser la primera resolució a favor dels demandants. Tanmateix, els litigants es veuen amenaçats per la prescripció, que xoca obertament amb el criteri que va sostenir una altra secció de l’Audiència de Madrid el 2016 quan va desestimar un recurs de Vela al considerar que els delictes no havien prescrit. En aquella ocasió, la Secció Segona va manifestar que “els delictes, amb independència del moment en el qual es consumeixin, es realitzen durant tot el temps que la conducta delictiva es manté”, per la qual cosa no seria d’aplicació la prescripció que va invocar Vela a l’empara de l’article 131 del Codi Penal, que és precisament al qual ara recorre el tribunal de Madrid.

No obstant, els magistrats assenyalen a la sentència que la detenció il·legal (delicte més greu que determina l’inici del còmput de la prescripció) començaria a comptar quan la víctima arriba a la majoria d’edat i pot exercitar la seua llibertat “de manera independent, sense necessitar l’auxili dels seus tutors o guardadors”.

Un argument que deixa una sensació “agredolça” a Madrigal perquè, malgrat que està “contenta”, ja que per primera vegada s’ha reconegut que la van “arrabassar” de la seua mare, sent decepció a l’haver considerat prescrits els fets. Un “obstacle” que, ha dit després de recollir la sentència, aconseguiran “enderrocar” costi el que costi.

Lleida va sumar 28 denúncies de sostraccions de l’època franquista

El cas dels nadons robats, presumptament sostrets als seus progenitors durant l’època franquista, va sumar 28 denúncies a Lleida, de les quals 27 es van arxivar i només una va acabar amb final feliç. Fins a una trentena d’afectats s’han reunit diverses vegades a Lleida per posar en comú informació sobre els respectius casos i, d’aquesta manera, fer prosperar les denúncies davant de la Fiscalia.

tracking