SEGRE

El 90% de les pacients estan lliures del càncer de mama cinc anys després

Una cursa contra el càncer de mama.

El 90% de les pacients estan lliures del càncer de mama cinc anys desprésEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop del 90% de les dones diagnosticades de càncer de mama es troben lliures de la malaltia cinc anys després de rebre el tractament, una proporció que en els anys 80 se situava entorn del 70 %. En els dies previs a la celebració del Día Internacional del Càncer de Mama, el proper dia 19, la Societat Espanyola d’Oncologia (SEOM) vol posar de relleu aquestes xifres aconseguides en les últimes dècades gràcies als avenços en el tractament dels diferents tumors.

Amb més de 26.000 casos a l’any de càncer de mama a Espanya, cada avenç en el tractament que suposi un 1% de millora en la taxa de recaigudes, segons la SEOM, fa que 260 dones menys recaiguin de la seua malaltia i puguin disfrutar d’una millor qualitat de vida amb reincorporació plena a la seua vida social i laboral. "Cadascuna d’aquestes dones té nom i cognoms. I cadascun d’aquests avenços ha aconseguit augmentar la supervivència en un 20% entre els anys 70 i l’actualitat", recalquen els oncòlegs.

Una de les fites més significatives dels últims anys ha estat el coneixement de l’heterogeneïtat del càncer de mama perquè es tracta d’una malaltia amb subtipus biològics diferents que necessiten tractaments específics. El descobriment de tipus de càncer amb diferents perfils biològics va permetre en la dècada passada incorporar anticossos monoclonals, com el trastuzumab, al tractament del HER2 positiu, fins llavors de mal pronòstic per la seua majhor agressivitat. Ara les pacients amb aquest tipus de càncer compten a més amb l’associació d’un segon anticòs -pertuzumab- i el tractament ha mostrat incrementar notablement la supervivència en estadis avançats.

En concret, s’ha constatat una millora de 15 mesos en la seua esperança de vida, i un grup de pacients metastàtiques, que fa uns 15 anys tenia un molt mal pronòstic, tenen unes possibilitats d’estar lliures de recaiguda als gairebé cinc anys. També les pacients compten amb un modern fàrmac que combina de forma conjugada quimioteràpia i trastuzumab, i que és altament efectiu en pacients que fracassen a tractaments previs. És el denominat T-DM1.

Els avenços també han arribat per a les pacients amb càncer sensible a les hormones, que han millorat la supervivència lliure de progressió de ser lliures de recaiguda amb nous fàrmacs biològics que, associats a tractaments clàssics com l’hormonoteràpia, milloren els resultats dels tractaments (Everòlimus i inhibidors com el palbociclib i ribociclib). I entre les pacients amb càncer de mama metastàtic, els fàrmacs inhibidors com l’olaparib i talazoparib han demostrat un benefici significatiu en disminuir el risc de progressió comparat amb la teràpia estàndard. En aquestes tres dècades també s’ha produït un altre fet rellevant, l’increment de cirurgies conservadores i menor intervenció sobre l’axil·la, el que permet evitar complicacions i millorar la qualitat de vida de les dones amb càncer de mama.

El test d’expressió gènica de 21 gens ha demostrat, segons els oncòlegs, que moltes dones amb càncer de mama amb ganglis axil·lars negatius i receptors hormonals positius que obté una puntuació intermèdia en el test molecular poden evitar la quimioteràpia sense que impacti en els seus resultats oncològics.

tracking