SEGRE

Els infants que viuen amb fumadors pateixen més ingressos hospitalaris

Els petits són més vulnerables al tabaquisme passiu

Restes de cigars.

Els infants que viuen amb fumadors pateixen més ingressos hospitalarisEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nens que viuen en llars amb fumadors pateixen més infeccions respiratòries i ingressos hospitalaris que els que són en llocs lliures del fum ja que, per si mateix, els petits són més vulnerables al tabaquisme passiu per la seua menor superfície corporal i perquè abans dels 18 mesos passen del 60 al 80 % del temps a casa. Aquestes són les principals conclusions d’un estudi publicat a la revista "Prevenció del Tabaquisme", de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ ), en el que s’ha constatat que els nens exposats al fum de tabac ambiental reben una dosi de nicotina total anual equivalent a fumar entre 60 i 150 cigarros.

El nombre d’episodis d’infeccions respiratòries de vies altes en els nens exposats va ser superior als no exposats, tant si el pare era el fumador, com si era la mare la fumadora. Els infants exposats al fum de tabac ambiental van tenir una mitjana de nou episodis d’infeccions respiratòries davant 7,4 dels nens no exposats; 11,8 consultes al pediatre davant les 9,4 dels no exposats; una mitjana de derivacions a l’atenció especialitzada d’1,9 davant 1,1 ; i 0,3 d’ingressos per infeccions respiratòries davant 0,2.

En canvi, en el cas de la infecció respiratòria de vies baixes, només va ser estadísticament significativa la diferència en el nombre d’episodis en els nens exposats i no exposats quan la mare era la fumadora.

Per tipus d’infecció respiratòria, els nens exposats a fum van tenir un nombre d’episodis de bronquiolítis significativament superior als no exposats.

Del total dels 150 nens que han participat en l’estudi, 88 acudien a la guarderia, i entre ells s’ha observat un major nombre d’episodis i de consultes, respecte als que no acudeixen. També, respecte als nens que van a la guarderia, els nens exposats a fum de tabac presenten un major nombre d’episodis i consultes al pediatre per laringitis.

Els resultats quant a l’hàbit tabàquic dels adults que conviuen amb nens són els següents: un 37% dels pares es van declarar fumadors, davant el 26% de les mares (la suma del 19% que va fumar en la gestació i el 7% que no va fumar en la gestació) i el 46% dels cuidadors principals.

Aquestes dades són el reflex que existeix un elevat percentatge de fumadors en llars amb nens i un percentatge elevat de dones gestants que continuen amb el seu hàbit durant la gestació, així com fumadors en el grup de cuidadors principals", segons Eva de Higes, pneumòloga del Hospital Fundación Alcorcón de Madrid i directora de la revista Prevenció del Tabaquisme de Separ (Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica). Als pneumòlegs els preocupa que els cuidadors representin el percentatge més alt de fumadors (46 %), ja que "probablement aquest grup sigui el menys conscient dels riscos que suposa exposar els nens al fum i prossegueixi amb el seu hàbit tabàquic", segons la doctora.

tracking