SEGRE

SALUT

L’alcohol afecta la memòria durant hores i causa antulls duradors, segons un estudi

L'alcohol afecta la memòria durant hores i causa antulls duradors, segons un estudi

L'alcohol afecta la memòria durant hores i causa antulls duradors, segons un estudiEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una sola beguda alcohòlica pot afectar la formació de la memòria durant hores i causar antulls de llarga durada, segons un estudi publicat aquest dijous per la revista especialitzada Neuron.

Un equip de la Universitat Brown a Rhode Island (EUA) ha determinat que un canvi molecular podria ajudar a explicar per què uns vasos de vi poden fer malbé la memòria durant dies i per quins motius els alcohòlics poden recaure després de dècades d’abstinència.

En una anàlisi duta a terme amb mosques, que malgrat tenir només 10.000 neurones (davant les 100.000 milions que tenen els humans), comparteixen algunes característiques bàsiques, el grup liderat per la professora Karla Kaun va trobar una àrea del cervell "clau" per justificar aquesta pèrdua de memòria prolongada.

"Totes les drogues -alcohol, opiacis, cocaïna o metamfetamina- tenen efectes secundaris adversos i fan que les persones tinguin nàusees o els produeixin ressaca, així que per què els trobem tan gratificants?", es va preguntar Kaun abans de començar l’estudi.

Per resoldre aquesta qüestió, Kaun i la investigadora Emily Pertuccelli, de la Universitat d’Illinois del Sud, van utilitzar eines genètiques per desactivar de manera selectiva gens clau mentre entrenaven les mosques perquè trobessin alcohol.

Una de les proteïnes responsables de la preferència de les mosques per l’alcohol és Notch, que forma part d’una via de senyalització involucrada en el desenvolupament d’embrions, i el desenvolupament i la funció cerebral adulta en humans i en tots els animals.

Les investigadores van trobar que Notch activa un gen anomenat receptor de tipus dopamina-2, que produeix una proteïna a les neurones que reconeix la dopamina, el neurotransmissor que fa "sentir-se bé".

"Se sap que un receptor similar a la dopamina-2 està involucrat en la codificació de si una memòria és agradable o aversiva", va dir Petruccelli, que va explicar que l’alcohol "segresta" aquesta via de memòria conservada per formar antulls.

Per la seua part, Kaun va comentar que si aquest mecanisme funciona de la mateixa manera en humans, "una copa de vi és suficient per activar el camí, però torna a la normalitat en una hora".

Tanmateix, després de tres vasos, amb un descans d’una hora pel mig, el camí "no torna a la normalitat" fins després de 24 hores.

tracking