SEGRE

POLÍTICA DICTADURA

El Senat aprova una condemna del franquisme

Va tirar endavant amb l’abstenció del PP, Ciutadans i Fòrum || A més, avala l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos

Dionisio García Carnero, del PP, ahir al Senat.

Dionisio García Carnero, del PP, ahir al Senat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Senat va condemnar ahir “rotundament” el franquisme i “qualsevol acte d’exaltació d’aquest” en una moció del PSOE que va tirar endavant amb l’abstenció del PP, Ciutadans i Fòrum Astúries i que a més va avalar l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos. La iniciativa es va aprovar per 97 vots a favor del grup socialista, d’Units Podem i els nacionalistes catalans i bascos, i el PP –amb majoria absoluta a la Cambra Alta– Ciutadans, UPN i Fòrum van sumar 136 abstencions, sense cap vot en contra a l’hemicicle.

Malgrat les crítiques que el PP va dedicar durant el debat a aquesta moció i a la qual el grup socialista no va acceptar esmenar per suprimir la referència al trasllat de les restes del dictador del Valle de los Caídos, a l’hora de votar els seus senadors van optar per una abstenció que en va facilitar l’aprovació. De fet, el senador socialista Tontxu Rodríguez va manifestar que als populars els “cou” aquesta moció perquè “enfonsen les seues arrels biològiques i ideològiques” en “la camisa nova, les banderes victorioses i l’Espanya que es comença a despertar”, amb referència a l’himne falangista, el Cara al sol. Una afirmació molt protestada des dels escons del grup popular, del qual el senador Joel Delgado va assegurar que el PP condemna la dictadura franquista “com no podia ser de cap altra manera” i va dir que els espanyols no els preocupa la ubicació de les restes de Franco.

Des del PSOE van afirmar que als populars els “cou” perquè “enfonsen les seues arrels ideològiques”

Els socialistes van incorporar al text una esmena d’Units Podem sobre la nul·litat de les sentències del franquisme, i el seu portaveu, Ander Gil, va lamentar després de la votació l’abstenció “dels partits de les dretes” per apuntar que “a qualsevol país d’Europa” s’hauria aprovat per unanimitat. La resta grups que sí que hi van votar a favor van mostrar no obstant les seues objeccions al contingut de la proposta socialista. El lleidatà Miquel Àngel Estradé, d’ERC, va denunciar la falta de “valentia” per treure la “dreta nostàlgica” i Joan Bagué, del PDeCAT, va asseverar que era “impossible” estar en desacord amb la moció.

tracking