SEGRE

Estudien considerar qualsevol "comportament sexual" sense consentiment un delicte d'agressió amb presó

La roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Estudien considerar qualsevol "comportament sexual" sense consentiment un delicte d'agressió amb presóEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern estatal estudia considerar qualsevol "comportament sexual" cap a una dona sense el seu consentiment un delicte d’agressió sexual castigat amb presó, tal com proposen els experts encarregats de la reforma del Codi Penal en relació amb els delictes sexuals. Després de set mesos de treball, els experts reunits en la Comissió General de Codificació, que va rebre l’encàrrec de revisar la tipificació dels delictes sexuals després de la polèmica sentència de La Manada, ha entregat al Govern espanyol el seu informe, estudiat avui al Consell de Ministres, reunit a Barcelona.

Segons ha explicat la portaveu del Govern, Isabel Celáa, en la roda de premsa després del Consell, els experts penalistes plantegen "castigar amb presó qualsevol comportament sexual cap a una dona sense el seu consentiment, en considerar-ho un delicte d’agressió sexual."

La Comissió justifica la seua reforma "fent una delimitació perfecta entre els tipus delictius afirmant que n’existeixen dos: l’agressió sexual i la violació". En concret, ha especificat la portaveu, "l’agressió sexual seria el comportament contra la dona sense el seu consentiment i la violació quan a més hi ha penetració", per tant, s’eliminaria "el tipus d’abús sexual".

Fonts de la comissió van explicar a Efe fa uns dies que l’informe dels experts preveu la revisió de les penes dels delictes sexuals, però la màxima per violació es mantindria en 15 anys. De fet era una de les qüestions que ha generat més discussió entre els juristes, perquè l’homicidi també està castigat amb aquesta mateixa pena. Les mateixes fonts van precisar que el debat es va concloure amb la precisió de les circumstàncies en les quals s’haurà d’aplicar aquesta condemna màxima; és a dir, sempre que es presentin almenys dos de considerades molt greus, com per exemple l’ús d’armes que posin en risc la integritat de la víctima o un tracte degradant o vexatori.

L’acord dels penalistes inclou canvis en la tipificació de les circumstàncies en les quals es produeixen les agressions sexuals i, amb això, la seua incidència en la pena. I s’introdueixen matisos necessaris per adequar el Codi Penal a la realitat actual: per exemple, es distingeix si una víctima ha pres alcohol o drogues per voluntat pròpia o si ha estat drogada i la seua voluntat anul·lada, el que implica una responsabilitat encara major per a l’autor de l’agressió. Segons Celáa, el Govern de l'Estat "ha complert el seu compromís portant a aquest Consell de Ministres l’estudi necessari per poder avançar en aquest terreny". No obstant això, la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha volgut deixar clar aquesta setmana que l’informe dels experts és un document "d’assessorament" i que "independentment de les seues conclusions" serà el Govern el que decideixi la reforma del Codi Penal per garantir que el consentiment per a una relació sexual sigui "rotund i clar".

L’informe dels experts ha arribat al Consell de Ministres en ple debat sobre la pertinència de reforçar mesures com la llibertat vigilada després de l’assassinat de la jove Laura Luelmo, un crim que ha "commocionat tot el país", ha dit Celáa. De fet, en l’última sessió de Control al Govern de l’any al Congrés, el president, Pedro Sánchez, va anunciar noves mesures per garantir la seguretat de les dones en defensa de les seues llibertats.

La vicepresidenta va concretar, entre altres, el desenvolupament de l’article 106 del Codi Penal per reforçar la llibertat vigilada de les persones que hagin complert la condemna que se li imposi per determinats delictes com els que atempten contra la vida i la llibertat de les dones.

La Comissió General de Codificació, òrgan consultiu del Ministeri de Justícia, està composta per quinze dones i tretze homes, encara que inicialment es va formar amb 20 homes i excepcionalment amb quatre dones, el que va provocar la seua suspensió fins dotar-ho d’una composició equilibrada.

tracking