SEGRE

Loteria

Pagar la hipoteca, l'opció preferida a què destinar part de la Grossa

Pagar la hipoteca, l'opció preferida a qui destinar part de la Grossa

Pagar la hipoteca, l'opció preferida a qui destinar part de la GrossaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Loteries i Apostes de l’Estat celebra aquest dissabte com cada 22 de desembre el Sorteig Extraordinari de Nadal, que aquest any repartirà un total de 2.380 milions d’euros en premis, una important quantia que els espanyols destinarien sobretot, al pagament de la seua hipoteca.

La Grossa, que està premiada amb 400.000 euros per dècim, encara que després del pagament dels impostos, es queda en 322.000 euros, una quantitat que pot ser suficient per complir alguns dels somnis dels afortunats.

Un informe del comparador financer iAhorro revela que sis de cada deu espanyols (63,2 %) destinarien el premi de la grossa de Nadal al pagament de la seua hipoteca o l’utilitzaria per "tapar forats", mentre que només un 16,2 % assegura que estalviaria.

Decideixi el que decideixi el premiat, la delegació de l’Associació Europea d’Assessors Financers, EFPA Espanya aconsella no prendre decisions precipitades.

Mantenir la calma i la discreció també són altres dels consells de l’Associació, que adverteix sobre els malbarataments "innecessaris" que es poden realitzar després d’haver estat agraciat amb la Grossa.

En aquest sentit, el banc digital Self Bank recomana que, en cas que el guanyador vulgui "donar-se un caprici", aquest no superi el 10 % de la quantia total del premi.

I és que segons adverteix el comparador Rastreator.com, tres quartes parts dels afortunats que han guanyat la grossa de Nadal tenen molts menys diners cinc anys després.

Rastreator.com ressalta l’oportunitat que pot suposar per a l’afortunat l’amortització de la hipoteca, encara que tenint en compte els avantatges fiscals.

Per a l’expert financer de iAhorro Antonio Gallardo, la Grossa permet a l’afortunat comptar amb "un matalàs" per als imprevistos futurs, fer alguna inversió, o acabar de pagar o comprar un habitatge, "però difícilment servirà per retirar-se".

Sobre això, l’analista de XTB Sergio Puente recorda que el primer que ha de fer el guanyador quan rebi el premi és pagar impostos, fins i tot si es decideix repartir una part entre els éssers estimats, ja que en aquest cas s’apliquen altres gravàmens que depenen de cada comunitat autònoma.

Una de les opcions que dóna l’expert és que part dels diners es destinin a un inversió financera, encara que tenint molt en compte el perfil que tenia el premiat abans de ser agraciat.

Puente recomana invertir en productes com plans de pensions, o deute públic estatal si l’usuari prefereix més seguretat.

Una altra de les opcions que veu "interessant" és la d’invertir en la Borsa espanyola, sobretot per a aquells que no necessiten el capital a curt termini, ja que entén que el proper any, el mercat de renda variable pot registra importants guanys després del "mal comportament" experimentat en 2018.

En cas de decantar-se per aquesta opció, Puente alerta d’alguns factors que poden afectar el mercat el 2019, com els conflictes polítics que ja han estat protagonistes aquest any, com la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina o el "brexit".

Desde Kruk España, grup dedicat a la gestió de cobraments de deute, també assenyalen que gairebé la meitat dels espanyols considera que el premi seria l’única manera d’aconseguir el finançament necessari per comprar una casa o muntar un negoci.

No obstant això, i segons les seues dades, només un de cada quatre espanyols admet saber gestionar bé les finances de la seua llar.

Els experts consultats ressalten que, independentment del que es decideixi fer amb el premi, es gestioni sempre "amb sentit comú".

tracking