SEGRE

SUCCESSOS BALANÇ

Els delictes sexuals s'han duplicat en els últims set anys a Lleida

Els Mossos d’Esquadra han registrat 126 denúncies per delictes sexuals en els deu primers mesos del 2018, una xifra que pràcticament s’ha duplicat en set anys a Ponent. En tres de cada deu casos, la víctima ha patit violència o intimidació. Els experts recomanen eliminar els abusos del Codi i considerar sempre agressió o violació.

Imatge d’arxiu d’una concentració per protestar contra la sentència de La Manada als carrers de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una concentració per protestar contra la sentència de La Manada als carrers de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les denúncies per delictes sexuals pràcticament s’han duplicat en els últims set anys a les comarques lleidatanes. En la majoria dels casos són per abusos o agressions sexuals, encara que també s’han registrat situacions en els quals les víctimes han patit assetjament sexual, exhibicionisme o provocació i també relatius a la prostitució. Segons les dades dels Mossos d’Esquadra, entre els mesos de gener i octubre d’aquest any que ja s’acaba s’han comptabilitzat un total de 126 denúncies per delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual. Una xifra que presenta de mitjana una dotzena de casos coneguts al mes a la província de Lleida. A falta de conèixer les denúncies recollides entre els mesos de novembre i desembre, els casos en coneixement de la policia autonòmica fins ara a Ponent superen els del conjunt de l’any passat i suposen una vintena de casos més. Si ho comparem amb fa set anys, les denúncies per delictes sexuals s’han disparat, ja que el 2011 se’n van presentar 85 fins al mes d’octubre, 95 en tot l’any.

Per tipologia, la majoria dels casos denunciats són per abusos sexuals, en els quals no hi ha violència o intimidació. En total, els Mossos han registrat 76 denúncies entre el gener i l’octubre d’aquest any, un 26% més que en els mateixos mesos de l’exercici anterior. Amb una xifra més o menys estable se situen els casos d’agressió sexual, en els quals sí que hi ha violència o intimidació, amb 37 denúncies.

Tres de cada deu víctimes que han presentat denúncia han patit violència o intimidació

Així mateix, els Mossos han tingut coneixement de tres delictes d’assetjament sexual i uns altres set per exhibicionisme i provocació sexual. Quant als relatius a la prostitució, es van presentar tres denúncies. Per aquest tipus de delinqüència, la policia catalana ha arrestat 47 persones en els deu primers mesos del 2018 a la província i ha resolt 103 casos.

La meitat dels agressors actuen de nit i a mig quilòmetre de casa El ministeri de l’Interior acaba de publicar per primera vegada un informe en el qual s’analitzen les agressions sexuals en què agressor i víctima no tenen cap tipus de relació, un delicte molt difícil de resoldre, ja que només acaba amb l’arrest del responsable en el 51% dels casos. Segons l’informe, la meitat dels fets ocorren a la nit, en condicions de baixa o nul·la il·luminació i visibilitat, amb diumenge com el dia més freqüent, i amb més freqüència a l’estiu. Quant als agressors, el perfil és un home jove, d’entre 18 i 35 anys. El 17% d’ells ha comès una altra agressió un any abans. El lloc concret de la comissió del delicte és principalment la via pública i per arribar al lloc del delicte tant l’agressor com la víctima recorren menys d’un quilòmetre en la meitat dels casos. D’altra banda, el Govern estatal ja ha començat a estudiar els resultats del comitè d’experts per a la reforma dels delictes sexuals en el Codi Penal. L’informe proposa que qualsevol “comportament sexual” cap a una dona sense el seu consentiment podria ser considerat un delicte d’agressió sexual i estar penat amb presó. Per això, la proposta passaria per eliminar la tipificació d’abusos i limitar-se a dos conceptes: agressió sexual i violació, aquest últim quan hi hagi penetració. L’informe va arribar al Consell de Ministres el passat dia 21, en ple debat sobre la pertinència de reforçar mesures com la llibertat vigilada després de l’assassinat de Laura Luelmo. L’estudi va ser motivat per la sentència de La Manada, que va qualificar només d’abusos una violació grupal. També va causar polèmica una sentència de l’Audiència de Lleida que també va considerar com a abusos una denúncia de violació a una jove a Vielha.

tracking