SEGRE

L'Arnau va registrar 15 donants vàlids d'òrgans el 2018, deu més que l'any anterior

L'hospital lleidatà no va tenir cap negativa per part de familiars

Vista de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Vista de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els trasplantaments d'òrgans a Catalunya van créixer per cinquè any consecutiu el 2018 i van marcar un nou rècord. Així, l'any passat es va arribar als 1.149 trasplantaments, un 3,9% més que l’any 2017. La taxa supera els 150 per milió de població i esdevé una de les més altes del món. Es tracta de les dades l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) presentades aquest dilluns pel seu director, Jaume Tort, en una roda de premsa amb la sotsdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Marta Chandre.

Per tipus de trasplantament, el 2018 van augmentar els hepàtics (un 13,8%), els cardíacs (un 18,3%), els pulmonars (un 16,9%) i el pancreàtics (un 23,5%). Els renals van reduir-se lleugerament (-1,2%), degut en part al descens de la donació de viu.

Segons Salut, aquests resultats han permès contenir la llista d’espera per trasplantament renal, tot i l’augment de les indicacions, i reduir les llistes d’espera d’òrgans vitals, com el fetge, el cor o els pulmons. Així, a 31 de desembre de 2018, unes 1.200 persones continuaven esperant un òrgan. Concretament, 1.059 persones estan a l’espera de rebre un trasplantament de ronyó, 77 de fetge, 27 de cor, 30 de pulmó i 28 de pàncrees.

Pel que fa a la demarcació de Lleida, l'hospital Arnau de Vilanova, dins dels centres que no realitzen operacions de trasplantaments, va registrar 15 donants cadàver vàlids, 10 més que el 2017 (la mitjana a l'hospital lleidatà és d'entre 8 i 10 donants a l'any).

D'aquests 15 donants vàlids, 5 ho van ser de mort encefàlica i 10 de mort en asistòlia.

L'Arnau de Vilanova no va tenir cap negativa familiar l'any passat. En aquest sentit, en el conjunt de Catalunya es va trencar la tendència positiva pel que fa al nombre de famílies que rebutgen la donació dels òrgans i teixits del seu familiar, que es va incrementar significativament. El 2018, el percentatge de negatives familiars, entre el total d’entrevistes familiars realitzades, s’ha situat en el 18,7% o, el que és el mateix, quasi 2 de cada 10 famílies de potencials donants no han donat el consentiment a la donació dels òrgans del seu familiar.

Les causes principals van ser la negativa de la família sense especificar cap raó concreta (46%), la negativa prèvia del donant (34%) i altres motius (11%). A més, el 3% de les famílies encara al·leguen dubtes amb la mort encefàlica o la integritat corporal i un 2% problemes amb el personal sanitari. Un 4% addueixen motius religiosos com causa de negativa, tot i que les religions majoritàries es mostren favorables a la donació.

tracking