SEGRE

BENESTAR PRESTACIONS

Discapacitats a la corda fluixa

Onze Centres Especials de Treball de Lleida demanen ajuda a la Generalitat per pagar el salari mínim de 900 € a 650 treballadors || Denuncien “oblit i menyspreu” per part de l’administració

Les entitats lleidatanes van llegir un manifest el Dia de les Persones amb Discapacitat, el 3 de desembre.

Les entitats lleidatanes van llegir un manifest el Dia de les Persones amb Discapacitat, el 3 de desembre.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La paciència dels gestors de les entitats socials i els discapacitats intel·lectuals de Lleida s’esgota. Després de deu anys d’ajuts congelats, s’hi suma ara la pujada del 22% del sou mínim interprofessional, que arriba als 900 euros des d’aquest mes de gener i posa a la corda fluixa els Centres Especials de Treball (CET). Segons el gerent d’Acudam i portaveu de la Federació Allem, Jordi Morillas, a la província de Lleida hi ha onze empreses sense ànim de lucre que contracten prop de 650 persones amb discapacitat intel·lectual.

“No tenim cap inconvenient que s’incrementi el sou mínim, però l’administració ha d’entendre que suposa un dur cop per al nostre sector, que porta deu anys amb les tarifes públiques congelades i de cop no pot afrontar un increment del 22% de les nòmines”, explica Morillas, que assegura que “ens trobem en una situació de col·lapse total i ens sentim oblidats”.

Segons la directora de l’entitat, hauran de congelar el salari dels 350 treballadors en plantilla

Per poder afrontar aquesta pujada i “fer que el cop sigui menys dur”, reclamen una inversió de 28 milions d’euros més a l’any en matèria de subvencions per finançar un 75% de les nòmines de forma temporal −la subvenció fixada per llei és d’un 50%.

“La continuïtat de la nostra tasca està en perill si no rebem més suport de les administracions”, assegura Morillas, al mateix temps que anuncia les primeres accions de protesta per al proper 31 de gener.

En aquesta línia s’expressen també entitats com Ilersis-Shalom o Talma, aquesta última amb més d’una vintena de treballadors que es veuran afectats per la nova llei. Tanmateix, subratllen que “no només afectarà els nostres llocs de treball, ja que haurem de reajustar totes les despeses i les tarifes i això afectarà tots els grups de treball”.

Les entitats agrupades a Allem han llançat un vídeo a les xarxes socials per denunciar la situació i demanar més suport.

El Grup Alba de Tàrrega augmentarà les tarifes i reduirà totes les despeses

El Grup Alba de Tàrrega va convocar recentment dos reunions amb els seus treballadors per informar-los de les mesures que impulsarà a fi d’afrontar aquesta nova llei. I és que l’entitat compta amb 122 empleats al seu centre de treball especial (CET) que cobren el salari mínim, la qual cosa representa un augment de més de 200.000 euros en nòmines.

La directora del Grup Alba, Maite Trepat, va explicar que “incrementarem les tarifes de les nostres serveis i productes, oferirem nous serveis i reduirem les despeses, tant en personal com en serveis externs, a banda de congelar el salari de tota la plantilla, d’uns 350 treballadors”.

Trepat no va poder avançar els llocs de treball que perillen, ja que “les 122 persones del CET aniran vinculades amb cada un dels contractes que tenim amb les diferents administracions i empreses”.

Així mateix, va detallar que “algunes empreses ja ens han rescindit els contractes perquè no poden assumir l’increment del preu del servei mentre que amb d’altres hem arribat a situacions intermèdies, amb un augment del preu però reduint les hores”.

La directora del Grup Alba va demanar esforç a les institucions i empreses del territori, si bé va reconèixer que “suposa un salt molt gran, som conscients que és complicat acceptar pujades del preu de més d’un 20 per cent”.

Els treballadors del CET del Grup Alba consultats per aquest diari es van mostrar satisfets per l’increment del salari mínim però preocupats per la possibilitat de quedar-se sense contracte si baixa el treball i les empreses no renoven els seus serveis.

Les entitats lleidatanes van llegir un manifest el Dia de les Persones amb Discapacitat, el 3 de desembre.

Les entitats lleidatanes van llegir un manifest el Dia de les Persones amb Discapacitat, el 3 de desembre.SEGRE

tracking