SEGRE

El 81% de dones ha patit tocaments durant el lleure nocturn

El 97% ha suportat comentaris masclistes, segons un informe

Una imatge de la concentració a Lleida contra la sentència per la violació d'una discapacitada.

Cassolada a Lleida contra la condemna de només dos anys per violar una discapacitadaAmado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 97% de les dones han suportat comentaris incòmodes de caràcter sexual per part d’homes, un 86% han rebut insistències davant de les seues negatives, un 81% han patit tocaments no consentits, un 44% s’han vist acorralades i un 22% han estat violats, en contextos de lleure nocturn a Espanya. Aquestes dades apareixen a l’informe "Noctámbul@s" de la Fundació Salut i Comunitat (FSC), presentat aquest divendres a Barcelona i que s’ha elaborat a partir de 1.500 enquestes a tot Espanya, 1.200 d’elles a dones de més de 16 anys. Segons ha explicat el coordinador de la fundació, el psicòleg Otger Amatller, el treball té per objectiu estudiar les dinàmiques socials que es produeixen en ambients de lleure nocturn i consum de drogues.

L’informe explica que les dones afirmen adoptar estratègies per evitar patir violència sexual i ser culpades per això, encara que limitin la seua llibertat d’acció, com és el cas de sortir menys, beure amb menys assiduïtat i quantitat o anar en grup per cuidar-se entre elles. Davant el 22,5 % de dones que han estat violades al llarg de la seua vida, és a dir, han patit una agressió sexual amb penetració, només el 5% han estat fruit de l’ús de la força física. El 17,5 % restants van ser violades sense l’ús de la força mentre estaven adormides o havien consumit molt alcohol o alguna altra droga, pel que no tenien capacitat de reacció o havien estat coaccionades per mantenir la relació sexual. Així, l’advocada feminista Carla Vall ha afirmat que "hem de trencar amb la imatge del violador prototípic per començar a veure com un problema les actituds masclistes dels homes que surten de festa amb cadascú i cadascuna de nosaltres".

Segons l’estudi, les expectatives del 70 % dels homes en sortir de festa són "consumir alcohol i mantenir relacions sexuals", davant el 60 % de dones que volen beure alcohol i el 51 % que volen mantenir relacions sexuals. A més, el 18 % dels homes enquestats ha convidat algú a consumir drogues amb l’objectiu de tenir relacions sexuals, davant el 6% de dones.

L’alcohol continua sent la substància més present en el lleure nocturn, tant per a dones com per a homes, ja que es pensa, erròniament, que hi ha menor pèrdua de control en el comportament en estar borratxo. En contrast, les dones opten per aquelles drogues legals, menys estigmatitzades socialment i les que impliquen menor pèrdua de control en el comportament, per la por a les agressions o a ser culpabilitzades, segons les dades de l’estudi. Als tocaments no consentits que un 81 % de les dones han patit, se li afegeix el 72,4 % d’elles que afirmen haver-los patit molt freqüentment, un augment del 15 % respecte l’any passat.

El 50 % de les dones ha revelat que ha patit alguna agressió sexual en el transport públic, sent el tercer espai més freqüent en les violències masclistes després d’anar sola per un espai públic (62 %) i les festes (78 %).

Les xarxes socials també són font de violència masclista i així ho confirma l’estudi, ja que un 32 % de les dones ha rebut missatges violents en contextos de lleure nocturn. Una altra de les tendències detectades són els "discursos adultocéntrics", ja que la majoria de persones majors de 35 anys entrevistades considera que les generacions més joves són més masclistes i violentes.

Les mesures proposades pel FSC consisteixen en no només centrar-se en les accions puntuals, sinó a elaborar protocols que impliquin tota la població, i en promoure campanyes que canviïn la manera en què s’entén la sexualitat.

tracking