SEGRE

SALUT REPORTATGE

Adolescents davant del càncer

Un jove que va superar la malaltia, una mare que lluita al costat del seu fill de 16 anys per vèncer-la i una voluntària que va canviar la seua vida per ajudar els altres expliquen les seues experiències a SEGRE || Afanoc anima a la participació a la propera festa del Posa’t la Gorra el 17 de febrer

Òscar, Aida i Gloria, amb la gorra de la festa d’Afanoc de Lleida.

Òscar, Aida i Gloria, amb la gorra de la festa d’Afanoc de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’adolescència és una etapa complicada a la vida de qualsevol persona. Enfrontar-se a un càncer, també. I si sumem els dos factors, ens trobem amb testimonis de valentia i superació. Així ho expliquen a SEGRE tres lleidatans que han viscut la malaltia a l’adolescència. Un d’ells és Òscar Delgado, un jove de 30 anys que quan va estrenar la majoria d’edat va haver de fer front a un dur diagnòstic: li van detectar un tumor al braç. “El moment més dur va ser la possibilitat que, a la flor de la vida, podia perdre un braç”, assegura. Amb aquest temor, l’Òscar tenia molt clar que havia de lluitar i després de quatre operacions i un any i mig de recuperació va poder superar-ho. Des del principi ha format part de l’Associació de Nens amb Càncer (Afanoc) a Lleida i és un dels referents de la festa Posa’t la Gorra, la sisena edició de la qual se celebrarà el proper 17 de febrer a la Seu Vella. Un altre exemple de superació és el de Glòria Viladrich, el fill de la qual tenia un tumor cerebral. Fa tres anys que el Josep, que ara en té 16, lluita contra la malaltia i, malgrat la recaiguda, manté intactes les ganes de superar-se. “L’amor és la clau per a tot”, assegura la Glòria.

La família ha sigut un pilar fonamental per a aquests dos testimonis, com també per a Aida Barceló, una jove de 22 anys que sent una adolescent va canviar del tot la seua vida a l’adonar-se de la malaltia que patia la seua cosina, diagnosticada de càncer des dels 3 anys, i que va morir. De professió infermera, és una voluntària entregada d’Afanoc.

Afanoc insta els joves a afegir-se a l’entitat i a participar a la pròxima edició del Posa’t la Gorra

Actualment, l’entitat compta amb 19 nens i adolescents a partir dels 12 anys que formen part d’un grup dissenyat especialment per a les seues necessitats. Són joves amb càncer o que tenen un germà amb la malaltia. L’objectiu és donar-los un espai en el qual potenciar la seua autonomia i autoestima. Des d’Afanoc animen a la participació de la pròxima festa del Posa’t la Gorra, que en la sisena edició serà la primera vegada en què cinc adolescents d’aquest grup tan especial llegeixin el manifest.

tracking