SEGRE

ESPAI INVESTIGACIÓ

La NASA dóna per 'mort' el robot que ha investigat Mart

Final de la missió d’Opportunity després de 15 anys explorant el planeta roig

El robot Opportunity feia quinze anys que estava de missió espacial a Mart.

El robot Opportunity feia quinze anys que estava de missió espacial a Mart.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La NASA va donar ahir per perdut el robot Opportunity, que va investigar la superfície de Mart durant quinze anys i que, entre les troballes més destacades, va descobrir els primers indicis d’aigua al planeta. Segons els científics de l’Agència Espacial Estatunidenca, l’aparell no va sobreviure a una enorme tempesta de pols l’estiu passat, quan es va perdre per complet la comunicació. “Per tant, estic aquí dret amb un profund sentit d’agraïment i gratitud per declarar que la missió d’Opportunity està completa”, va dir Thomas Zurbuchen, un administrador associat de ciència de la NASA, durant una conferència pública.

L’Opportunity va brindar als científics una vista propera de Mart que no s’havia observat mai abans: roques disposades en capes que van resistir l’erosió de l’aigua que suposadament va fluir a Mart fa diversos milers de milions d’anys; un requisit previ per a les condicions que permetin la possibilitat de vida. A causa que aquest aparell i el seu bessó Spirit, que es va apagar l’any 2010, van continuar molt més temps del que s’esperava, la NASA ha tingut una presència robòtica contínua a Mart durant més de quinze anys. Però dimarts a la nit, el centre de control de l’agència va emetre l’última trucada a l’Opportunity i no va rebre cap resposta, la qual cosa es va considerar com el senyal definitiu per donar per conclosa la missió espacial. El robot es troba a la vall de la Perseverança, un barranc a la vora d’un cràter, lloc al qual va arribar després de recórrer gairebé cinquanta quilòmetres des del punt d’arribada a Mart.

Dissenyat per resistir tres mesos

Finalitza així una missió amb una llarga durada que va resultar completament inesperada, ja que el robot va ser dissenyat inicialment per resistir a la superfície de Mart durant tres mesos, com va recordar l’administrador de la NASA Jim Bridenstine. “L’objectiu era poder moure’ns al llarg de diversos quilòmetres per la superfície de Mart i sobreviure 90 dies. I en lloc d’això, aquí estem després de més de 14 anys”, va subratllar Bridenstine, que ocupa el càrrec des de l’abril del 2018, quan va ser nomenat pel president dels Estats Units, Donald Trump.

tracking