SEGRE

CONSTRUCCIÓ SOSTENIBILITAT

Instal·len la primera casa del Jussà que genera més energia de la que consumeix

Són 10 a Catalunya amb característiques similars

La casa bioclimàtica d’Aramunt, a Conca de Dalt, també pot carregar cotxes elèctrics.

La casa bioclimàtica d’Aramunt, a Conca de Dalt, també pot carregar cotxes elèctrics.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aramunt compta amb una casa que produeix més energia de la que consumeix, el primer habitatge eficient al Pallars Jussà. I és que la teulada, les parets i les finestres tenen plaques solars que s’utilitzen per acumular calor o generar electricitat. L’arquitecte, Josep Bunyesc, va explicar que aquestes cases demostren que es pot dur a terme una “transició energètica” sense problemes, valent-se de la tecnologia que ja està disponible al mercat a un preu assequible. Segons Bunyesc, ja s’estan edificant estructures que aprofiten l’energia del sol per escalfar-se, encara que la gran novetat dels propers anys seran els cotxes elèctrics, que permetran valer-se de l’electricitat en lloc de cremar combustibles fòssils. Des de la Pobla de Segur, Jordi Oliveres, de la cooperativa Pironegawat, diu que també té una casa “positiva”, que genera molta més energia de la que necessita i permet utilitzar la sobrant per carregar vehicles elèctrics, un model cada vegada més popular que es troba també en localitats com Lleida, Anglesola, Barcelona, Montornès i Ullà.

La casa d’Aramunt és una rehabilitació d’un antic paller i compta amb plaques fotovoltaiques de 5KWpic, així com una bateria de 6.4 kW per hora, que permet emmagatzemar l’energia del sol per a dos dies d’autonomia.

Localitats com Lleida, Anglesola, Barcelona, Montornès i Ullà compten ja amb cases “positives”

També inclou una paret captadora d’energia solar que escalfa el mur antic de pedra, a més d’una estructura especialitzada amb què aporta temperatura a l’aigua de la dutxa. La calefacció és una estufa de llenya que només funciona els dies que no hi ha sol i, segons el seu propietari, Borja Llàser, aquesta casa bioclimàtica “acumula molta més energia de la que acabem consumint”.

tracking