SEGRE

ESNOTICIA

Quatre denúncies al dia als jutjats de Ponent per violència masclista

El 2018 es van registrar 1.529 casos a la província de Lleida, un 23% més que un any abans || Ordres de protecció per a 296 víctimes, entre elles cinc menors

La plaça Sant Joan de Lleida va acollir ahir diverses activitats amb motiu de la mobilització del 8-M.

La plaça Sant Joan de Lleida va acollir ahir diverses activitats amb motiu de la mobilització del 8-M.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les denúncies per violència masclista assoleixen registres històrics, amb una mitjana de quatre casos coneguts al dia a la província de Lleida. Tanmateix, malgrat haver-hi més víctimes, les mesures de protecció es mantenen estables i el nombre de condemnes ha augmentat lleugerament. Segons les dades publicades ahir pel Consell General del Poder Judicial, els tribunals lleidatans van rebre l’any passat un total de 1.529 denúncies per violència masclista, xifra que suposa un augment del 23% respecte al 2017, quan se’n van presentar 1.244. Entre aquests casos, els jutjats van aprovar 296 ordres de protecció per a lleidatanes víctimes de maltractaments, entre elles cinc menors d’edat. Una mesura que s’ha reduït un 1,6% l’últim any.

Una altra dada que destaca l’informe de l’Observatori contra la Violència de Gènere del Poder Judicial és que, en el cas de Ponent, el 97,7% dels enjudiciats per aquest tipus de delictes va acabar sent condemnat. En xifres absolutes, els jutjats van dictar 297 condemnes el 2018, una vintena menys que un any abans. També descendeix el nombre de dones que van decidir retirar la denúncia contra el seu presumpte agressor. Segons el CGPG, 128 víctimes es van acollir al seu dret a no declarar durant el judici, cosa que representa el 9,8% del total, mig punt menys que el 2017.

A l’hora d’interposar la denúncia, en la majoria dels casos les diligències es van instruir a petició de la mateixa víctima mentre que només en l’1,3% dels casos va ser per iniciativa de familiars. Durant tot l’any passat, els jutjats especialitzats en violència de gènere de Lleida van rebre un total de 1.473 delictes, un 27,6% més.

En el conjunt de l’Estat espanyol, es van presentar 166.961 denúncies, un 0,4% més que el 2017. D’elles, un 69% van ser interposats directament per la mateixa víctima mentre que en el 15% dels casos va ser per intervenció de la policia i en el 4% per part dels familiars. Quant a les sentències dictades, set de cada deu van ser condemnatoris. Sobre això, més de 340 jutges i jutgesses han sol·licitat en només dos dies el curs de formació online sobre perspectiva de gènere que el CGPJ acaba de posar en marxa i el contingut del qual acredita uns coneixements que són obligatoris per a tots els jutges i magistrats que vulguin accedir a qualsevol especialitat. El curs també serà ofert als fiscals que vulguin ingressar en la carrera judicial per la via de l’especialització, segons l’organisme.

Un octogenari assassina la seua dona i després se suïcida a Madrid

Un home d’uns 80 anys va matar ahir presumptament la seua dona, de la mateixa edat, i després es va suïcidar en un habitatge del districte madrileny de San Blas-Canillejas, segons les primeres indagacions de la Policia Nacional, que treballa amb la hipòtesi que sigui un cas de violència masclista. El succés va ocórrer cap a les 13.40 hores, quan una veïna va alertar d’uns trets a la casa d’uns veïns. Els bombers van obrir la porta i van trobar els cadàvers dels dos octogenaris. La Policia treballa amb la hipòtesi que l’home va matar la dona amb una escopeta de caça i després es va suïcidar. Si es confirma aquest possible cas de violència masclista, que va ocórrer en la jornada en què es commemorava el Dia Internacional de la Dona, l’anciana assassinada s’afegiria a les nou víctimes mortals en el que va de 2019, a més de dos que encara estan en fase d’investigació. Com a conseqüència d’aquests assassinats, vuit menors han quedat orfes. L’any passat, almenys 47 dones assassinades per les seues parelles o exparelles a Espanya i només 14 (el 30%) havien denunciat el seu maltractador. Cinc víctimes mortals tenien alguna mesura de protecció vigent en el moment del seu assassinat.

La plaça Sant Joan de Lleida va acollir ahir diverses activitats amb motiu de la mobilització del 8-M.

La plaça Sant Joan de Lleida va acollir ahir diverses activitats amb motiu de la mobilització del 8-M.AMADO FORROLLA

tracking