SEGRE

La matinada de dissabte a diumenge es canvia l'hora

El rellotge s’avança i a les 02.00 seran les 03.00

Canvi a l'horari d'estiu

La matinada de dissabte a diumenge s'avança una hora el rellotgeSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diumenge a la matinada els rellotges tornaran a avançar-se una hora, a les 02.00 seran les 03.00, horari amb què es donarà entrada al d’estiu, mesura no eximeix de polèmica després de la decisió del Parlament Europeu de retardar fins el 2021 la decisió d’unificar els horaris al continent. La decisió s’ha adoptat en no arribar a un acord la Comissió que estudia la conveniència o no d’igualar els horaris a tot Europa.

Així, dimarts passat, el Parlament Europeu (PE) va retardar fins el 2021 la decisió d’acabar amb el canvi d’hora, malgrat que la Comissió Europea havia decidit el 2018 fer-la efectiva aquest any. El PE ha demanat els països membres de la Unió Europea (UE) que a partir de 2021 posin fi al canvi d’hora i permetin que cada país elegeixi, si així ho decideix, l’horari d’estiu o d’hivern. La proposta d’acabar amb aquesta pràctica es va plantejar per la Comissió Europea després de l’enquesta en la qual un 84 % dels 4,6 milions d’europeus va expressar el desig d’acabar amb els canvis d’hora.

Un 56 per cent dels enquestats s’inclina per mantenir l’horari d’estiu tot l’any, mentre el 36% prefereix el d’hivern i només el 8% va respondre no tenir una opinió sobre això. Segons la decisió de la CE, es dóna llibertat a cada país d’adaptar-se a l’horari que decideixi, tanmateix, per evitar fragmentació tots es veuran obligats a suprimir el canvi d’hora. Diversos estudis recullen que l’estalvi energètic -justificació per la que es va adoptar la mesura- és mínim, per la qual cosa no es justifica el canvi d’hora.

Altres experts han assenyalat els efectes negatius del "petit jet lag" que es produeix en l’organisme amb els canvis d’hora, els mateixos que segons altres opinions són mínims. Tanmateix, el catedràtic de Física Aplicada de la Universitat de Santiago de Compostel·la, Jorge Mira, un dels tretze experts que assessora el Govern d’Espanya en aquesta matèria, ha manifestat que el no canviar d’hora no tindria un impacte econòmic a Espanya, sobretot en zones turístiques. Mira sosté que si es manté l’horari d’hivern (UTC+1) tot l’any, durant quatre mesos es faria de dia a Barcelona a les 06.00 del matí, mentre si s’estableix el d’estiu, a Galícia veurien el sol a partir de les 09.00 del matí durant el mateix període de temps a l’any.

L’expert ha assenyalat que malgrat el petit "desajust" amb el canvi horari que es pugui produir en les persones, és un canvi beneficiós per la sintonia de les persones amb el cicle solar, no tant per l’estalvi energètic. Aquest canvi d’hora suposarà més hores de llum, i amb l’entrada de l’estiu més hores de calor, per la qual cosa alguns experts recomanen per mantenir una temperatura adequada als edificis, la instal·lació de persianes i tendals, així com pèrgoles a les zones de jardí. Així mateix, adaptar la il·luminació existent a qualsevol zona en la qual estigui programada per a l’horari d’hivern.

Abans d’adoptar-se el canvi d’hora a finals dels anys trenta, la població europea vivia d’acord a l’horari solar, la irrupció de l’energia elèctrica i l’era industrial va produir canvis que han obligat la població a modificar hàbits allunyats del seu medi natural.

tracking