SEGRE

SALUT ASSISTÈNCIA

Consultors ètics a la sanitat lleidatana

Figura pionera als hospitals públics de Catalunya per resoldre dubtes dels professionals dels hospitals i l'atenció primària || La prioritat és millorar l'atenció a pacients i familiars

Els consultors ètics de l’Arnau Josep Pifarré, Oriol Yuguero, Amelia Clemente, Maria José Ruiz i Joan Viñas.

Els consultors ètics de l’Arnau Josep Pifarré, Oriol Yuguero, Amelia Clemente, Maria José Ruiz i Joan Viñas.ICS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'hospital Arnau de Vilanova, el Santa Maria i l'atenció primària de Lleida comptaran, a partir de dilluns que ve, 1 d'abril, amb una figura pionera als hospitals catalans públics, la del consultor ètic. Són cinc professionals, vinculats al Comitè d'Ètica Assistencial, la tasca dels quals serà resoldre els dubtes que puguin tenir els professionals de la salut a l'hora d'atendre els pacients. Amb una àmplia formació en la matèria, els cinc consultors atendran telefònicament, de 8 a 22 hores, els dubtes ètics que puguin tenir els professionals sanitaris. Aquestes consultes solen estar vinculades a la competència dels pacients i als dilemes entre els familiars sobre el tractament mèdic. Es tracta d'una experiència innovadora a l'Institut Català de la Salut (ICS) i a la Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) que té com a objectiu facilitar que els professionals puguin consultar els dubtes més àgilment, millorar la qualitat en l'atenció dels pacients i els familiars i donar més visibilitat al Comitè d'Ètica Assistencial. El president, Oriol Yuguero, serà un dels consultors juntament amb Joan Viñas, especialista en cirurgia de l'Arnau; Josep Pifarré, director clínic de Salut Mental a l'hospital Santa María, i les infermeres de l'Arnau Maria José Ruiz i Amelia Clemente.

Segons va explicar Yuguero, servirà per donar una resposta sobretot als dubtes sobre el tractament que reben els pacients, la capacitat per decidir i els dilemes que puguin tenir les famílies. A partir del moment que entri en vigor dilluns que ve, la idea és fer una avaluació del servei en els pròxims mesos i poder incorporar-hi més consultors. Els cinc actuals s'han ofert de forma voluntària i faran una setmana cada un de guàrdia. El Comitè d'Ètica Assistencial de l'Arnau rep una mitjana de mitja dotzena de consultes a l'any sobre mort digna. Segons un informe de l'any 2014, en el 50 per cent dels casos sorgeixen dubtes ètics, però només es consulten l'1 per cent.

Jornada de sensibilització sobre ètica assistencial al PallarsProp de 150 persones van participar dijous en la II Jornada CEA. Autonomia: de què estem parlant?, a La Lira de Tremp, organitzada pel Comitè d'Ètica Assistència de l'Hospital Comarcal del Pallars. L'objectiu de la jornada era sensibilitzar els professionals i la ciutadania respecte al canvi de model en l'assistència, més centrada en la qualitat de vida i la dignitat del pacient. La ponent principal de la jornada va ser la doctora Ana Urrutia, presidenta de la Fundación Cuidados Dignos.

tracking