SEGRE

MEMÒRIA ##HISTÒRICA

Lleida homenatja les víctimes de l’horror nazi

L’artista Gunter Demnig ha col·locat avui les primeres 'Stolpersteine’ a Lleida i Albatàrrec

Lleida homenatja les víctimes de l'horror nazi

Lleida homenatja les víctimes de l'horror naziMAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’artista alemany Gunter Demnig ha viatjat avui a Ponent per col·locar dos de les seues famoses pedres Stolpersteine a Lleida i Albatàrrec.

Prop d’una trentena de persones s'han congregat a primera hora de la tarda a l’altura del número 1 del carrer Joan Baiget de la capital del Segrià per retre un homenatge al mestre republicà Miquel Sol Torres (1897-1945), el primer dels onze lleidatans represaliats pel nazisme que la Paeria recordarà en les properes setmanes amb aquestes ‘pedres de la memòria’.

"Hem de recordar l’horror que van viure els deportats i el seu compromís antifeixista per aconseguir un món lliure en el qual no es torni a repetir aquesta tragèdia", han explicat durant la col·locació de la llamborda el representant del Comitè Internacional de Mauthausen, Josep San Martín, i el portaveu del Centre Excursionista de Lleida, Joan Ramon Segura, al mateix temps que han destacat que "la recuperació de la memòria històrica és una inversió de futur perquè els joves defensin els valors i els principis que els nostres avantpassats van veure trepitjats".

En aquesta línia s'han expressat també Álex i Judit Montoro, dos alumnes de l’institut Guindàvols que a començaments del mes que ve participaran en el projecte Buchenwald-Mauthausen al costat d altres escolars de La Caparrella, Lladonosa i Torre Vicens de Lleida i d'Almenar. "Ara més que mai hem de recordar la barbàrie del nazisme per evitar que idees totalitàries tornin a oprimeixi els nostres drets", han explicat Àlex i Judit, que han recordat la trajectòria de Miquel Sol a través de les paraules de la seua filla, Margarita Sol Villa. En una carta escrita des de França, Margarita ha agraït "el treball de les institucions per recordar el meu pare" i ha explicat que "els meus pares sabien que estaven sentenciats a mort en l’exili i no volien que aquest fos el meu destí, per la qual cosa em van enviar de tornada a Barcelona."

A Albatàrrec, desenes de persones han recordat també aquesta tarda a Carmelo Carrera Botines (1916-1941), un veí republicà que amb el final de la Guerra Civil va haver d’exiliar-se a França, on va ser capturat pels nazis i va ser traslladat als camps de Mauthausen i Gusen pels nazis. En ambdós actes, ha participat la directora de Memòria Democràtica, Gemma Domènec.

tracking