SEGRE

SOCIETAT DEMOGRAFIA

A Lleida hi ha el doble de mascotes que nens menors de 10 anys

Lleida té més animals de companyia censats que nens petits empadronats. Són 84.740 mascotes registrades segons el Col·legi de Veterinaris davant dels 43.677 menors de 10 anys. La tinença responsable de gossos i gats continua a l’alça, per la qual cosa també augmenta la conscienciació per identificar-los amb un microxip.

Un nen jugava ahir amb el seu gos al parc de Santa Cecília de Lleida.

Un nen jugava ahir amb el seu gos al parc de Santa Cecília de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’amor als animals és un sentiment a l’alça en la societat actual. Tant que Lleida compta amb gairebé el doble de mascotes registrades que nens menors de 10 anys empadronats. Segons les últimes dades facilitades pel Col·legi de Veterinaris de Catalunya, l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia de Catalunya (AIAC) comptabilitza un total de 84.574 animals registrats a les comarques de Ponent.

Es tracta, sobretot, de gossos, gats i fures, encara que en aquesta llista també es poden trobar iguanes, lloros, cavalls o conills.

Cada any augmenten les identificacions de mascotes, amb 6.113 noves altes a Lleida el 2018

La despesa en pensions supera les cotitzacions del treball, amb 1,9 ocupats per pensionista

Aquesta xifra suposa gairebé el doble que els nens menors de 10 anys empadronats a la província a 1 de gener del 2018 que, segons l’INE, són un total de 43.677. De fet, el nombre de mascotes inscrites supera el de nens i adolescents a la província, que són 78.231.

En els últims anys, la identificació d’animals ha augmentat gràcies a una major conscienciació de la societat per una tinença responsable. El 2018, l’AIAC va registrar un total de 6.113 noves altes de mascotes a Lleida, la majoria de gossos. Això representa un augment del 2,7% respecte a l’any anterior. El normal, segons els veterinaris, és que les identificacions augmentin un 5% cada any, per la qual cosa s’està experimentat un moment d’estabilització.

En aquest sentit, la presidenta del Col·legi de Veterinaris de Lleida, Carmen López, assenyala que la població “ha interioritzat que si es té una mascota ha d’estar ben cuidada” i que per a molts “és un més de la família”. La identificació, recorda López, “és la millor manera de recuperar la nostra mascota en cas de pèrdua i remei per evitar abandons”.

A Catalunya hi ha dos registres, l’AIAC, de caràcter privat i creat pels veterinaris, i l’Anicom, gestionat per la Generalitat de manera pública.

Una població més envellida i amb els naixements en mínims Les últimes dades demogràfiques assenyalen que la població està cada vegada més envellida i el nombre de naixements cau a mínims. Segons l’INE, l’edat mitjana dels residents de Lleida augmenta any rere any, fins a situar-se en els 43,31 anys el 2019, dos més que fa vuit anys. De fet, els majors de 65 anys guanyen terreny a la província en detriment dels menors a aquesta franja d’edat Les mateixes enquestes de població assenyalen que els naixements han caigut en picat en els últims anys, sobretot durant la crisi econòmica. El 2017, últim any complet disponible, a les comarques de Ponent es van registrar un total de 3.735 naixements, la xifra més baixa en els últims 15 anys. De fet, el nombre de naixements descendeix de forma continuada des del 2009. Un descens que s’explica pel retard de l’edat a l’hora de tenir el primer fill, amb una mitjana de gairebé 32 anys a Lleida.

tracking