SEGRE

INVESTIGACIÓ SOCIETAT

Els detectius privats, en auge

Cada cop hi ha més empreses i companyies d’assegurances que els contracten per investigar possibles baixes fingides o competència deslleial de treballadors || Les infidelitats, casos residuals

Fotografies i enregistraments de vídeo, dos de les proves que més utilitzen els detectius privats.

Fotografies i enregistraments de vídeo, dos de les proves que més utilitzen els detectius privats.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ni gavardina, ni lupa, ni ulleres de sol. Els detectius privats no tenen res a veure amb els personatges de ficció, encara que són més reals del que ens pensem. Cada vegada són més les empreses que contracten els seus serveis per investigar possibles baixes fingides o competència deslleial, així com companyies d’assegurances que volen constatar les seqüeles d’accidents laborals. Segons el representant del grup Detectives InvesPeman, amb despatx a Lleida, “vora el 60% de les demandes que rebem provenen d’empreses que sospiten d’una baixa fingida, però també estem autoritzats a fer una escombrada de possibles micròfons per evitar espionatge industrial”. Encara que els seus informes tenen validesa judicial, explica que “la majoria de treballadors arriben a un acord amb la seua empresa quan s’adonen que ja no poden continuar amb l’engany”.

Entre els casos més anecdòtics que han resolt, destaca el d’un empleat que tenia baixa mèdica i demanava una indemnització molt abundant, “que vam gravar tallant branques des de dalt d’una morera”. Dos dies després, quan es va celebrar el judici contra l’empresa, “la mateixa persona que havíem captat dalt de l’arbre va entrar a la sala en cadira de rodes i fingint estar malalta”. Quant a l’ús de les noves tecnologies, la mateixa font assegura que no els ha causat cap problema d’intrusisme laboral perquè “en la majoria d’ocasions amb gravar o fer una foto no n’hi ha prou, sinó que és necessari facilitar la solució del problema”, encara que sí que han suposat una revolució en el sector. “Fa trenta anys la tecnologia més sofisticada era una càmera Sony oculta en un casc de moto, mentre que ara hi ha dispositius de la mida d’un pin que poden captar imatge i veu”, expliquen des de Detectives InvesPeman. Quant a les investigacions dels particulars, les infidelitats “són des de fa anys casos residuals que només assoleixen un 2% de les sol·licituds”. Segons les dades del Col·legi Oficial de Detectius de Catalunya, a les comarques lleidatanes hi ha quatre investigadors col·legiats, si bé hi ha despatxos que treballen en diverses províncies alhora.

Més ludopatia en joves i control de pensions Les investigacions de possibles infidelitats són cosa del passat. En canvi, han augmentant les sol·licituds de pares que volen controlar els fills o divorciats que han de pagar una pensió compensatòria a la seua exparella i volen comprovar què fa aquesta amb els diners. “El motiu de la majoria d’investigacions que encarreguen els particulars és econòmic”, expliquen des del grup Detectives InvesPeman, mentre que afegeixen que han augmentat significativament els casos de pares que volen comprovar els hàbits de joc dels seus fills. “Sempre hi ha pares que volen saber si els seus fills consumeixen drogues, encara que últimament hi ha molt control de ludopaties”, expliquen. En aquest sentit, des del despatx de detectius apunten que “ens trobem amb molts nois d’entre divuit i dinou anys que tenen conductes ludòpates i que, en comptes d’anar a esmorzar amb els amics quan surten de la discoteca a altes hores de la nit, segueixen la festa als casinos, locals amb màquines escurabutxaques o el bingo”.

LES DADES 4 detectius a Lleida Són els professionals col·legiats a les comarques lleidatanes, tot i que hi ha despatxos que treballen en diverses províncies. 60% frau en empreses La majoria d’investigacions són encarregades per empreses que sospiten baixes fingides o competència deslleial. 2% infidelitats Els casos d’infidelitats són residuals des de fa anys. Ara les indagacions tenen motivació econòmica.

Polèmica La polèmica sorgida arran de les escoltes il·legals de l’excomissari José manuel Villarejo no ha perjudicat el sector dels investigadors privats, ja que “sempre actuem dins de la legalitat”. Revolució tecnològica Els avenços tecnològics han suposat una revolució en el món de la investigació privada, ja que “ara hi ha càmeres diminutes que ens faciliten moltíssim la captació d’imatges sense ser vistos”. Quant a l’intrusisme laboral, expliquen que “no ens ha afectat perquè no n’hi ha prou amb fer una foto, sinó que és necessari facilitar la solució del problema que planteja el client”. Requisits Per ser investigador privat és necessari tenir un títol universitari oficial de Grau en l’àmbit de la investigació Privada, o bé el títol del Curs d’investigació Privada. També han d’estar col·legiats i tenir llicència d’interior.

tracking