SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA ACTES

Recuperar la memòria de l'horror nazi

Primera trobada de familiars de dones deportades al camp nazi de Ravensbrück, entre les quals la lleidatana Conxita Grangé, última supervivent || Alumnes de Ponent visiten avui Mauthausen

Ofrena floral de familiars de deportades al camp de Ravensbrück ahir a Barcelona.

Ofrena floral de familiars de deportades al camp de Ravensbrück ahir a Barcelona.GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Barcelona va acollir ahir el primer encontre de familiars de dones deportades al camp de concentració nazi de Ravensbrück, entre ells de la lleidatana Conxita Grangé, natural d’Espui i que després de la mort de Neus Català s’ha convertit en l’última supervivent de l’horror en aquest camp, dedicat exclusivament a dones. Els familiars van començar els actes de la jornada, organitzats per Amical de Ravensbrück, Memorial Democràtic i ajuntament de Barcelona, amb una ofrena floral a la placeta de les Dones de Ravensbrück al parc de Cervantes de la capital catalana. Posteriorment, van assistir a una recepció al Palau de la Generalitat i després a un acte d’homenatge en què van recordar les dones que es van enfrontar a l’horror nazi. Entre els assistents hi havia familiars de Conxita Grangé, que va ser deportada a Ravensbrück quan només tenia 18 anys després de ser detinguda per la Gestapo per la col·laboració amb la resistència francesa. Amb 93 anys, resideix al sud de França. La seua experiència va ser ahir molt present entre els assistents a l’homenatge, que van fer un exercici de memòria com a “acte d’amor” i reconeixement a les dones. Així, els organitzadors van voler tenir un especial record per a Neus Català, que ha mort recentment. D’altra banda, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va presidir un acte d’homenatge als espanyols deportats pel nazisme al camp de Gusen, al costat d’Amical de Mathausen. Actes en els quals també participaran alumnes de cinc instituts de Lleida, que participen al projecte de l’entitat per promoure la memòria històrica entre els joves. Per al Comitè Internacional de Mauthausen, el fet que els joves visitin els camps de concentració “és la millor vacuna per evitar que es tornin a repetir”.

Més de 300 lleidatans van ser deportats a camps de concentració del Tercer Reich. La majoria a Mauthausen, però també a altres com Gusen, Dachau, Auschwitz, Neuengamme i Buchenwald. Molts no van aconseguir sobreviure, però les seues famílies mantenen viu el seu record.

Els actes celebrats aquest cap de setmana coincideixen amb la commemoració per primera vegada del Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts en camps de concentració i a totes les víctimes espanyoles del nazisme, fixat el 5 de maig.

tracking