SEGRE

OCUPACIÓ DEPENDÈNCIA

Lleida compta amb 121 nous cuidadors no professionals

El 95% són dones, segons dades de la subdelegació del Govern central || Des de l’1 d’abril l’Estat paga la Seguretat Social

Imatge d'arxiu d'un curs de cuidadors

Els cuidadors no professionals poden tornar a cotitzar sense costConsell Comarcal de la Noguera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques de Lleida han registrat un total de 121 nous convenis especials de cuidadors no professionals, dels quals tan sols el 5,6% són homes. L’increment d’aquest col·lectiu s’ha produït des que l’1 d’abril passat l’Administració General de l’Estat es va fer càrrec del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social, en compliment del Reial Decret llei 6/2019, del dia 1 de març.

Actualment Ponent compta amb 195 cuidadors no professionals que es fan càrrec de persones en situació de dependència. En aquest sentit, el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, va explicar que “el 94 per cent dels cuidadors no professionals lleidatans són dones, un col·lectiu que ha de protegir-se i al qual cal facilitar les eines necessàries per a la incorporació al món laboral”.

A Catalunya, el nombre de convenis especials ha augmentat en 3.748 persones, de les quals 3.346 són dones i 402 homes. A Espanya l’increment d’aquest col·lectiu suma 40.076 individus.

Per subscriure el conveni és necessari que la persona que desenvolupa l’activitat de cuidador no estigui donada d’alta a la Seguretat Social en cap règim a temps complet ni a l’atur i, a més, qui rep les cures ha de tenir reconeguda la prestació econòmica de dependència. La sol·licitud l’ha de presentar el cuidador a les oficines de la Tresoreria General de la Seguretat Social o a la seu electrònica utilitzant el servei d’Alta en Conveni Especial i ha de disposar de certificat electrònic.

A més, haurà d’acompanyar el formulari corresponent amb la resolució de la prestació econòmica de la dependència i el DNI tant de la persona cuidadora no professional com de la persona dependent.

Els anys de cura s’afegeixen a la vida laboral del cuidador i d’aquesta forma es contribueix a generar dret a pensió de jubilació.

tracking