SEGRE

SOCIETAT

Holanda se suma altres països europeus que prohibeixen el vel integral

Prohibeix el burca integral en espais públics

Una dona, amb vestimenta integral passejant per l'avinguda Blondel de Lleida

Una dona, amb vestimenta integral passejant per l'avinguda Blondel de LleidaLLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entrada en vigor a Holanda a partir d’avui dijous de la prohibició del burca integral en espais públics s’uneix a restriccions semblants adoptades per altres països europeus.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va avalar el març de 2017 la prohibició de la peça islàmica en les empreses, sempre que les normes internes comprenguin qualsevol símbol religiós, filosòfic o polític, i no només a aquells d’una confessió particular.

Aquests són els països que han legislat a Europa:

FRANÇA

El 13 de juliol de 2010 l’Assemblea Nacional francesa va aprovar el projecte de llei que prohibeix l’ús del vel integral en qualsevol espai públic i l’11 d’abril de 2011 va entrar en vigor. França és el país de la UE amb més percentatge de població musulmana i també va ser el primer de la Unió en restringir els símbols religiosos als llocs públics. Des de 2004 l’ús del vel estava prohibit a les escoles estatals franceses després que l’Assemblea Nacional aprovés, per aclaparadora majoria, la llei que prohibeix l’ús de signes religiosos "ostensibles" en aquests centres (inclou també crucifixos). La utilització d’aquesta peça només es permetia a les escoles musulmanes i a les universitats on la llei sobre símbols religiosos no era vigent.

BÈLGICA

El 23 de juliol de 2011 va entrar en vigor a Bèlgica la llei que prohibeix l’ús públic del vel integral, inclòs el burca i el nicab (vestimenta com el burca que només deixa els ulls al descobert), el que va convertir a aquest país en el segon de la Unió Europea després de França en impedir de manera generalitzada la utilització d’aquestes peces.

DINAMARCA

L’1 d’agost de 2018 Dinamarca va ser el tercer país en el qual va entrar en vigor la prohibició del burca i el nicab enmig de protestes de dones musulmanes que consideren que la nova norma limitava els seus drets.

HOLANDA

L’1 d’agost de 2019 va entrar en vigor a Holanda la prohibició de l’ús de tota mena de peces que ocultin la cara -com un passamuntanyes o el vel integral islamista conegut com burca. La norma -en un país on el 5 % de la població és musulmana- va ser ratificada el 26 de juliol de 2018 pel Senat i defineix la prohibició com a "parcial", i no "total", perquè només limita l’ús d’aquestes peces en àrees públiques com escoles, hospitals, transport públic i edificis governamentals.

ALEMANYA

Vuit estats federats prohibeixen a les professores l’ús del hijab (vel islàmic) i de qualsevol altre símbol religiós o polític, però les alumnes poden cobrir-se el cap amb aquest.

ITÀLIA

Des de 1975 hi ha una llei a Itàlia que prohibeix portar la cara i cap completament tapats en espais públics ja sigui amb vels o amb cascos de motos.

ÀUSTRIA

El Parlament d’Àustria va aprovar el maig passat una llei que prohibeix a les nenes musulmanes d’entre 6 i 10 anys d’edat utilitzar el vel a les escoles de primària, mentre que associacions islàmiques sol·liciten revertir aquesta normativa que considera "discriminatòria". Des de novembre de 2018 ja estava prohibit el vel islàmic per a nenes menors de sis anys a les guarderies del país. Ja el 2017 el Govern ja va prohibir el vel integral en els espais públics, limitar l’ús de símbols religiosos entre funcionaris per garantir la "neutralitat" de l’Estat i vetar certes campanyes de proselitisme salafista (islamistes ultraconservadors).

BULGÀRIA

El setembre de 2016 el Parlament de Bulgària va aprovar mitjançant una llei prohibir l’ús del vel islàmic en espais públics.

LETÒNIA

El gener de 2017 va entrar en vigor al país la prohibició de portar peces que cobreixen la cara als llocs públics. El llavors ministre de Justicia Dzintars Rasnacs va justificar com a necessària l’aplicació d’aquesta norma "no només per garantir l’ordre públic, sinó també per protegir els béns culturals de Letònia".

ESPANYA

A Espanya no hi ha legislació sobre l’ús del vel islàmic en els espais públics i les formacions polítiques han intensificat el debat sobre la conveniència d’aprovar-la, sobretot després que deu ajuntaments (vuit a Catalunya, un a Andalusia i un altre a Madrid) van prohibir l’ús del burca i el nicab a les instal·lacions municipals.

REGNE UNIT

Al Regne Unit no hi ha cap llei que prohibeixi l’ús del vel islàmic ni de cap símbol religiós i el Govern conservador s’ha oposat reiteradament a legislar sobre aquesta matèria.

tracking