SEGRE

Aposten per un cribratge a fumadors per lluitar contra el càncer de pulmó

Un expert proposa de fer un TAC toràcic anual de baixa radiació

Un home amb una cigarreta en una terrassa de Lleida.

Aposten per un cribratge a fumadors per lluitar contra el càncer de pulmóSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un cribratge amb un TAC toràcic anual de baixa radiació a fumadors o exfumadors permetria detectar el càncer de pulmó als seus estadis més primerencs i reduir el nombre de morts per aquesta malaltia, ha defensat el cap de cirurgia toràcica de l’Hospital Mútua de Terrassa, Ramon Rami. En una entrevista a l'agència EFE, el doctor Rami s’ha mostrat partidari d’implementar les proves de cribratge, en la mateixa línia que altres experts com Laureano Molins, cap del servei de cirurgia toràcica de l’Hospital Clínic de Barcelona i president de l’Associació Espanyola contra el càncer (AECC)-Cataluña.

"Es diu que el cribratge és car però, segons el meu parer, és una inversió a llarg termini, perquè molts tumors de pulmó ara es detecten en estadis avançats i si aconseguíssim fer-ho abans, es donarien anys de vida als pacients, una vida útil, que beneficia a tota la societat," ha argumentat.

Un dels problemes d’aquests cribratges són els falsos positius (nòduls que no són un càncer de pulmó), que se situen en 1 de cada 9 casos, encara que per millorar aquesta situació s’han d’incorporar nous criteris de valoració, com el volum del nòdul i el seu temps de duplicació (de les cèl·lules tumorals).

Aquesta aposta pel cribratge, entre altres temes, es debatrà el setembre vinent en la Conferència Mundial sobre Càncer de Pulmó (WCLC, en les seues sigles en anglès), que se celebrarà a Barcelona i a la que es preveu assisteixin més de 6.000 metges i infermeres especialitzats en oncologia toràcica de tot el món, ha explicat el doctor de la Mutua de Terrassa.

El doctor Rami copresidirà aquest gran esdeveniment mèdic juntament amb Enriqueta Felip, cap de secció del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de Vall d’Hebron de Barcelona, i Toni Rosell, director clínic de l’àrea del tòrax del Hospital Germans Trias, de Badalona (Barcelona). Aquesta reunió internacional, que tindrà lloc entre els dies 7 i 10 de setembre, és un esdeveniment "d’excepcional transcendència", ha indicat Ramon Rami, que ha avançat que en la mateixa es tractaran els últims avenços científics relacionats amb la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels diversos tipus de càncer toràcics.

Entre altres temes, s’abordarà la immunoteràpia en tots els seus aspectes, com a teràpia d’inducció, ajudant i de consolidació després de la teràpia estàndard amb quimioteràpia i radioteràpia, i el tractament multidisciplinari del càncer de pulmó i la importància dels comitès multidisciplinaris d’especialistes. També s’espera debatre la consolidació dels tractaments anomenats 'diana', "ja que incideixen sobre vies metabòliques de les cèl·lules tumorals, que han millorat el pronòstic del càncer de pulmó avançat amb certes mutacions tractables," ha precisat.

Les associacions de pacients, que tenen la inscripció gratuïta en la WCLC, participaran activament, perquè per als metges és cada vegada més important informar bé els malalts i els seus familiars, ha opinat l’especialista català.

Rami ha considerat que a Espanya hi hauria d’haver una conscienciació major sobre el fet que els tractaments no només han d’oferir una eficàcia clínica real i ser rendibles, sinó que també han de ser acceptables i desitjables per als pacients. "Ha augmentat l’interès pels denominats PRO (resultats percebuts pels pacients, en les seues sigles en anglès), que es basen en la percepció del pacient de la malaltia i el seu tractament", ha subratllat.

El càncer de pulmó és un dels més agressius i la taxa de supervivència als cinc anys és d’un 15% dels pacients, unes xifres que "han variat poc en els últims 50 anys", ha precisat Rami, que apunta que s’ha de tenir en compte la mida del tumor, la seua afectació als ganglis limfàtics i si ha fet metàstasi.

tracking