SEGRE

L'OMS diu que no hi ha proves que els microplàstics en aigua potable amenacin la salut

L’organització demana  donar prioritat a l’eliminació dels patògens i dels químics

Un centre de reciclatge de plàstic.

L'OMS diu que no hi ha proves que els microplàstics en aigua potable amenacin la salutEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cap evidència sòlida apunta que la presència de partícules de microplàstics a l’aigua potable sigui una amenaça greu a la salut pública, segons els resultats d’una extensa anàlisi realitzada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Les conclusions d’aquest estudi, que han estat presentades i comentades aquest dijous a Ginebra, indiquen que el realment preocupant és la concentració de químics i de patògens microbians que es multipliquen i formen capes en els sistemes de distribució d’aigua i altres superfícies.

No obstant això, els experts de l’organització van dir que urgeix una reducció de la contaminació causada pels plàstics en tant es realitzen estudis més complets i confiables sobre el seu impacte en el medi ambient i en la salut de les persones. "En funció de la limitada informació que tenim, els microplàstics a l’aigua destinada al consum humà no semblen suposar un risc per a la salut en els nivells actuals, però hem d’estudiar més aquest tema", va dir la directora del Departament de Salut Pública de l’OMS, María Neira.

Segons l’anàlisi de les dades i el coneixement més recent sobre els microplàstics, el cos humà no absorbiria les partícules de microplàstics de més de 150 micrometres o microns (mil·lèsima part d’un mil·límetre), mentre que la ingesta de partícules més petites sembla ser limitada.

Per això, l’OMS recomana a les companyies proveïdores d’aigua i als reguladors estatals que donin prioritat a l’eliminació dels patògens i dels químics que són, ambdós, nocius per a la salut i causants de malalties com la diarrea. Per a això els esforços s’han de centrar en el tractament de les aigües residuals, amb el qual aquestes queden netes de patògens i químics, però també de microplàstics.

tracking