SEGRE

S'amplia l'alerta sobre altres productes de 'La Mechá' i a una marca blanca

Immobilitzen carn de l’empresa Magrudis distribuïda com a marca blanca

L'empresa sevillana Magrudis.

Sanitat desaconsella consumir altres productes de l'empresa de la carn afectada per listeriosiEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan), dependent del Ministeri de Sanitat, ha ampliat l’alerta a uns altres dotze productes de la marca "La Mechá", després que la Junta d’Andalusia li hagi notificat que estén l’avís després del brot de listeriosi. Segons aquesta notificació, tots els lots dels següents productes s’inclouen en l’alerta: crema de carn entatxonada 250 grams; crema de carn entatxonada 465 grams; 'manteca colorá' 250 grams, 'manteca colorá' 465 grams; 'pringá' estil casolà 250 grams. També 'pringá' estil casolà 465 grams; zurrapa de fetge 250 grams; zurrapa de fetge 465 grams; Zurrapa llom blanca 250 grams; Zurrapa llom blanca 465 grams; zurrapa llom roja 250 grams, i zurrapa llom roja 465 grams.

La distribució d’aquests dotze productes s’ha realitzat majoritàriament a Andalusia i en menor proporció a Madrid i Catalunya.

Així ho assenyala l’Aesan al seu últim butlletí sobre el brot, en el que precisa que el producte sobre el qual es va emetre la primera alerta, la carn entatxonada de "La Mechá", va ser comercialitzat a Andalusia, mentre que una petita part va ser distribuïda a Madrid, Catalunya, Extremadura, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Illes Canàries.

Aquesta carn, que havia estat comercialitzada des d’Andalusia, es va consumir abans de l’inici de l’alerta i, segons l’Agència, en el cas que quedi alguna cosa de producte en les empreses de distribució està immobilitzada.

Els altres productes sobre els que es va ampliar l’alerta dimecres 21 d’agost (llardó andalús, llom al xerès, llom al pebre vermell i llom casolà al pebre vermell) van ser distribuïts a Andalusia i es va pensar també que havia arribat una petita quantia a Madrid. Tanmateix, les autoritats sanitàries madrilenyes han constatat que tot el producte venut a l’empresa de Madrid "no havia arribat finalment" a aquesta autonomia, sinó que es va comercialitzar a Andalusia, segons l’Aesan.

Totes aquestes dades s’han transmès als sistemes d’intercanvi ràpid d’informació nacionals, però també s’ha notificat a la resta de països membres de la UE a través de la xarxa d’alerta europea (Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF). Tanmateix, segons l’Agència, tal notificació no s’ha realitzat com a "alerta", sinó com a "informació per a atenció", ja que no hi ha constància de distribució de producte fora d’Espanya.

Sanitat insisteix que, com a mesura de precaució, s’aconsella a les persones que tinguin al seu domicili algun envàs d’aquests productes de la marca "La Mechá" que s’abstinguin de consumir-la i que en el cas d’haver-lo consumit i de presentar alguna simptomatologia acudeixin a un centre de salut.

Immobilitzen carn de l’empresa Magrudis distribuïda com a marca blanca

Una "petita quantitat de carn" de l’empresa Magrudis que havia estat comercialitzada com a marca blanca s’ha immobilitzat "de manera cautelar", han informat aquest divendres l’Ajuntament de Sevilla i la Junta d’Andalusia. La partida va ser distribuïda per l’empresa Martínez León, de la localitat sevillana de Brenes, que ara s’analitzarà per comprovar si està contaminada, han explicat en una roda de premsa el delegat de Salut del Consistori de Sevilla, Juan Manuel Flores, i el subdirector general de Protecció de la Salut de la Junta, Jesús Peinado.

Flores ha indicat, així mateix, que les anàlisis "preliminars" realitzades a tots els productes de Magrudis, de Sevilla, on es va originar el brot de listeriosi, han donat positiu a aquest bacteri en les especialitats de llom al xerès i llom al pebre. Les anàlisis es van realitzar el 20 d’agost i encara no són definitives.

Flores i Peinado han informat també que s’ha immobilitzat "de manera cautelar" una "petita quantitat" de carn de Magrudis que s’havia comercialitzat com a marca blanca per l’empresa Martínez León.

Els serveis municipals van ser informats el 21 d’agost que un comerç de Brenes podria estar venent carn contaminada.

Funcionaris municipals van comprovar que l’empresa Martínez León estava tancada per vacances, encara que van aconseguir contactar amb alguns dels seus responsables, que han ajudat que els inspectors hagin pogut entrar aquest matí a les dependències i immobilitzar una "escassa" partida de carn de la firma Magrudis que es comercialitzava com a marca blanca. També s’ha identificat els clients que podrien haver rebut aquesta carn, perquè la retirin de la venda. "Es tracta d’unes mesures cautelars, en ser una carn distribuïda per Magrudis, perquè no tenim confirmat que la carn estigui contaminada," ha recalcat Flores.

tracking