SEGRE

DANSA BALANÇ

La sardana, amb molt futur

Els cursos per a joves d’aquest ball van superar els 1.600 alumnes durant la temporada 2018-2019, mil més que fa cinc anys || Actualment, Ponent compta amb un total de 21 colles i 35 associacions

Diversos nens aprenent a ballar sardanes durant una trobada del curs Saltem i Ballem de Bellpuig.

Diversos nens aprenent a ballar sardanes durant una trobada del curs Saltem i Ballem de Bellpuig.FEDERACIÓ SARDANISTA DE LES COMARQUES DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En una societat en la qual els canvis són una constant hi ha tradicions que es mantenen i fins i tot algunes sumen adeptes. És el cas, per exemple, de les sardanes que, lluny de perdre aficionats, van sumant cada vegada més amb els anys. El programa d’ensenyament d’aquest ball tradicional català, el Saltem i Ballem, impulsat per la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida i que s’imparteix en els centres educatius de Primària, Secundària i superiors lleidatans, va comptar durant el curs 2018-2019 amb un total de 1.678 alumnes, gairebé mil joves més dels que hi van participar fa cinc anys. Concretament, els cursos es van dur a terme en 45 centres escolars de 7 comarques diferents. “La salut de la sardana a la província de Lleida és molt bona”, va confirmar el president de la Federació Sardanista, Carles Vall. Actualment Ponent compta amb 21 colles actives, unes 35 associacions sardanistes i 8 cobles. “En els propers mesos esperem que es formin almenys un parell de colles més i, a més, estem assistint a un ressorgir de les sardanes a Lleida ciutat i en municipis com Aitona i Fondarella”, va explicar Vall.

Així mateix, des de la federació certifiquen que centenars de persones assisteixen a activitats com les Sardanes a la Fresca o els aplecs que s’organitzen en diferents municipis com Bellpuig, Almacelles, Mollerussa, Organyà, Alpicat i Bell-lloc, entre els quals es troben diversos joves. “Probablement en cada ballada es reuneixin entre 300 i 400 persones i cada vegada hi participa més gent jove. Malgrat que la mitjana d’edat no és baixa, el món de la sardana té garantit, en general, el relleu generacional”, va afirmar Vall.

La unió del món de la sardana amb els castellers i els gegants, la fórmula d’expansió

Perquè la participació encara sigui més gran, Vall apunta que l’ideal seria que el món de la sardana s’aliés amb altres festes com les dels castellers o els gegants.

“Intentarem acabar l’any de la manera més digna possible i després pararem. Malgrat que l’ajuntament està intentant ajudar-nos nosaltres ja no donem l’abast”, va explicar el president de l’agrupació de les Borges, Emili Esteller.

La situació a Torregrossa és exactament igual, la falta de joves que vulguin posar-se al capdavant de l’agrupació els obliga a deixar de programar activitats.

Per avui estan previstos un ball de sardanes a la plaça de les Magnòlies del barri lleidatà de Balàfia en el marc de les seues festes majors i també a Castelldans. Cervera, Torrefarrera, Alpicat i les Borges inclouen en el seu programa festiu demà balls de sardanes.

Diversos nens aprenent a ballar sardanes durant una trobada del curs Saltem i Ballem de Bellpuig.

Diversos nens aprenent a ballar sardanes durant una trobada del curs Saltem i Ballem de Bellpuig.FEDERACIÓ SARDANISTA DE LES COMARQUES DE LLEIDA

tracking