SEGRE

ENTREVISTA SECTOR LABORAL

«Encara hi ha clients que no volen dones vigilants»

Yolanda Cebrián és des de fa vint-i-quatre anys vigilant de seguretat, un sector en el qual les dones només representen un 13% dels 78.200 professionals actius a Espanya, la qual cosa fa, segons explica, “que hàgim d’estar demostrant contínuament que estem més que capacitades per a aquesta feina”. La vocació i la preparació són requisits indispensables per a una feina en la qual “cal enfrontar-se a situacions complexes”. Fa 13 anys que vetlla per la seguretat a l’hospital Santa Maria de Lleida.

Imatge dels condecorats i les autoritats del Dia de la Seguretat Privada, dijous passat.

Imatge dels condecorats i les autoritats del Dia de la Seguretat Privada, dijous passat.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector continua estant molt masculinitzat, però creu que cada vegada hi ha més dones interessades a formar-se com a vigilant de seguretat?

Això espero. A part d’estar a l’altura físicament, tenim aptituds molt necessàries per al dia a dia. Està clar que es tracta d’una professió vocacional perquè de vegades has d’enfrontar-te a situacions molt dures, però cal tenir en compte que la nostra principal funció és prevenir i dissuadir, en comptes d’enfrontar-nos o buscar lluita, i les dones som molt mediadores.

Quins són els principals reptes als quals s’enfronten a la seua feina?

Moltes persones continuen pensant que pel fet de ser dones estem menys preparades, i al ser un sector en el qual predominen els homes hem d’estar demostrant contínuament que estem capacitades per al treball, per la qual cosa ens esforcem moltíssim per destacar i ser les millors. Tanmateix, a hores d’ara encara es donen casos de clients que no volen contractar vigilants dones.

Es troba amb moltes situacions conflictives als hospitals, com agressions als metges?

Quan es treballa en àrees de psiquiatria hi pot haver algun incident, però fa tretze anys que treballo a l’hospital Santa Maria i els casos violents són pràcticament residuals. La situació més greu va ser quan una pacient amb problemes d’addicció es va posar nerviosa amb el personal sanitari i, quan vaig intervenir, em va escopir i em va agredir. En aquest cas, la vaig reduir i vaig alertar els agents de l’autoritat.

El sector està cada vegada més especialitzat?

Sí, ara hem de tenir una formació específica per treballar en cada àrea (en el meu cas, per exemple, l’hospitalària). Fa anys cada dia era una aventura perquè havies de treballar en serveis molt diferents i havies d’improvisar davant de cada situació. Quan deies que treballaves de vigilant de seguretat la gent et mirava de forma estranya, però cada vegada anem trencant el mite del segurata i hi ha una professionalitat més gran.

Demanen un pla d’igualtat que prioritzi la conciliació familiar Prop d’un centenar de professionals del sector de la seguretat privada a Lleida van instar dijous les empreses a impulsar un pla d’igualtat que, entre altres qüestions, faciliti la conciliació familiar. Durant la celebració de la cinquena edició del Dia de la Seguretat Privada a la subdelegació del Govern central a Lleida, l’Associació Professional de Companyies Privades de Serveis de Seguretat (Aproser) va destacar que tan sols un 13% dels professionals actius a Espanya són dones, una xifra que “afortunadament ha anat augmentant en els últims cinc anys”. L’acte va ser presidit pel subdelegat del Govern espanyol, José Crespín, que va posar èmfasi a “fer un reconeixement públic del sector, entenent-lo com un servei integral a la societat que es complementa amb la seguretat pública”, a banda de reivindicar “la necessitat d’una formació continuada que doni resposta als riscos i a les noves situacions a les quals s’enfronten els professionals”. Els organitzadors van entregar mencions honorífiques a catorze professionals −Cristóbal Martínez, Esther Segarra, Enric Esqué, Sergi Sirisi, Joan Vizcaya, Jesús Chumillas, José Asencio, Antonio Sánchez, Yolanda Cebrián, Marcos Klein, Andreu Ahumada, Rosa María Vigara, Gerard José Mesalles i Sergio Lisón− per la seua professionalització i/o col·laboració amb les forces i cossos de seguretat. Val a destacar que entre les reivindicacions del sector es troba també la condició d’agent de l’autoritat, que fa anys estava reconeguda per llei. “Ens sentim desprotegits jurídicament”, van assegurar des de les associacions professionals, i van destacar que “els vigilants de la seguretat privada cada vegada estem més preparats i especialitzats”.

Imatge dels condecorats i les autoritats del Dia de la Seguretat Privada, dijous passat.

Imatge dels condecorats i les autoritats del Dia de la Seguretat Privada, dijous passat.MAGDALENA ALTISENT

tracking