SEGRE

GUIA

Lleida és la setena província amb més víctimes de la Guerra Civil enterrades al Valle de los Caídos

Lleida és la setena província amb més víctimes de la Guerra Civil enterrades al recinte madrileny || Van ser traslladades des de vuit fosses, en molts casos sense el consentiment dels familiars

La fossa del Soleràs és la més gran que s’ha exhumat fins a la data a Catalunya, amb 141 cossos.

La fossa del Soleràs és la més gran que s’ha exhumat fins a la data a Catalunya, amb 141 cossos.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al Valle de los Caídos, el monument edificat per presos del franquisme, hi ha registrades les restes de 33.833 víctimes de la Guerra Civil dels dos bàndols −12.410 encara no s’han pogut identificar−, que s’hi van traslladar entre el 1959 i el 1983 des de fosses i cementiris de tot Espanya. Tot es va fer de forma clandestina i en la majoria de casos amb el desconeixement dels familiars. Segons les dades del ministeri de Justícia i com ja va publicar SEGRE, Lleida és la setena província des de la qual es van traslladar a la basílica de San Lorenzo del Escorial més restes de víctimes afusellades, amb un total de 1.337 lleidatans identificats, al darrere de Madrid (8.931), Tarragona (4.680), Saragossa (4.607), Terol (4.413), Astúries (2.456) i Castelló (1.727).

Les restes dels lleidatans van ser exhumades d’un total de vuit fosses de tota la província i van ser traslladades entre el març del 1959 i el juliol del 1965. La que acollia més cadàvers era la de Tremp, des d’on es van traslladar les restes de 652 persones. També nombrós va ser el trasllat des de la fossa comuna del cementiri municipal de la capital del Sergrià, on es van exhumar les restes de 502 persones per ser dipositats al Valle de los Caídos. Aquestes persones estarien localitzades a la capella del Pilar. Al Valle madrileny també es van traslladar víctimes des de fosses de la Pobla de Segur, el Pont de Bar, Rialp, Mollerussa, la Granadella, el Soleràs i Fraga. Malgrat les dades oficials, una investigació publicada fa onze anys per la professora de la Universitat de Barcelona Queralt Solé va registrar dos mil lleidatans que van ser traslladats al Valle de los Caídos.

Fins ara, la Generalitat de Catalunya ha dignificat dinou de les 42 fosses, en què ha trobat 348 víctimes dels dos bàndols de la Guerra Civil. A les comarques de Ponent, en els últims anys s’han exhumat dotze fosses comunes en les quals han trobat restes de 170 persones.

tracking