SEGRE

SALUT EDUCACIÓ

Formació davant de la diabetis a l'escola

Jornada dirigida a professors i monitors lleidatans amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels alumnes || L’Arnau diagnostica cada any quinze casos d’aquesta malaltia en menors

Vista dels participants ahir a la jornada celebrada al Centre Cívic de Balàfia.

Vista dels participants ahir a la jornada celebrada al Centre Cívic de Balàfia.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Unes 50 persones van assistir ahir a l’XI Jornada de Formació: La Diabetis en l’àmbit escolar, organitzada per l’Associació de Diabètics de Catalunya, delegació de Lleida, conjuntament amb Ensenyament i l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida. La jornada té com a objectiu intentar donar una visió global de la condició del nen o nena amb diabetis, així com les estratègies d’actuació davant de possibles nous casos als centres educatius i, alhora, pautes per al seguiment i control d’aquesta malaltia. Una de les ponents, la doctora Toñy Castillo, responsable de l’Aula Hospitalària Dr. Antonio Cambrodí de l’Arnau, va destacar la implicació del professorat per conèixer les tècniques i eines i així millorar la qualitat educativa dels alumnes amb diabetis. Una formació, va defensar, que ajuda a eliminar “pors” i “tabús” sobre aquesta malaltia que afecta cada vegada nens més petits, segons van destacar en la jornada. “S’està investigant molt i cada vegada es té millor qualitat de vida amb menys dependència. Però es desconeix la causa de la diabetis tipus 1 [que afecta menors de 45 anys, entre ells la infantil], i fins que no la trobem no es podrà curar.”

Per la seua part, la psicòloga Carme Tello, presidenta de l’Associació Catalana per a la Infància Maltractada, va abordar les afectacions que poden tenir les malalties cròniques en l’edat escolar. Tello va destacar que “tenir una malaltia crònica no significa estar malalt i els nens amb diabetis poden fer el que fa qualsevol altre nen sempre que segueixin unes pautes”. Així mateix, va assenyalar que és important saber gestionar l’estrès que genera l’inici de la malaltia, l’anomenat debut, la qual cosa pot dificultar l’adherència dels hàbits que comporta la diabetis. Per la seua banda, Francesc Fernández, president de l’Associació de Diabètics de Catalunya i coordinador de la delegació de Lleida, va destacar que en la jornada es van dur a terme una sèrie de tallers perquè professors i monitors coneguin els diferents tipus d’insulines i les tècniques per mesurar la glucosa, incloses les noves tecnologies. Així mateix, va assenyalar la importància de l’alimentació en el control de la malaltia, per la qual cosa també es van donar eines als assistents per contribuir a una dieta equilibrada. D’altra banda, des de principi d’any s’han diagnosticat deu casos nous de nens amb diabetis a Lleida, que registra una mitjana a l’any d’uns quinze diagnòstics en edats infantils, tan primerenques com els nou mesos. “Com més preparats estiguem i més sapiguem, millor qualitat educativa podrem donar als nostres alumnes”, van assenyalar els ponents.

tracking