SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA FRANQUISME

Polèmica pel “Viva Franco” durant l'exhumació

Titllen el trasllat d’“un acte d’exaltació del feixisme” || El Govern treu transcendència a l’actitud dels familiars

Familiars del dictador traient a l’espatlla el fèretre del Valle.

Familiars del dictador traient a l’espatlla el fèretre del Valle.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos ha provocat una al·luvió de crítiques per l’ús de la bandera preconstitucional a l’arribar al cementiri de Mingorrubio el crit de “Viva España, viva Franco”, que van clamar els familiars del dictador. Un dels polítics que es van mostrar ahir més crítics amb l’acte va ser el cap de llista d’ERC a les eleccions del 10-N, Gabriel Rufián, que va lamentar que l’exhumació es convertís “en un acte d’exaltació del feixisme”, una cosa que va atribuir a la “irresponsabilitat” de Pedro Sánchez, al qual veu com “una espècie de comercial de l’esquerra”. El problema, segons apunta, és que “allò tenia moltes possibilitats d’acabar sent un acte d’exaltació del feixisme, i al final va acabar sent-ho, amb els familiars cridant «Viva Franco», un Borbó sostenint el fèretre, i uns militars de l’helicòpter fent la salutació, com si els feixistes tinguessin càrrecs governamentals”. Per la seua part, el president en funcions va treure transcendència a l’actitud desafiadora que els familiars del dictador van mantenir al llarg de l’acte al monument de San Lorenzo de El Escorial. Sense descartar que es pugui obrir algun tipus d’expedient sancionador a la família per suposades vulneracions de la llei de Memòria Històrica, Sánchez va fer una crida per “honestament” no mirar el dit, sinó “elevar la mirada” davant de la “gran victòria de la democràcia espanyola” que va representar l’exhumació i posterior inhumació de Franco a Mingorrubio. En aquesta línia es va mostrar també la ministra portaveu del Govern central, que va evitar polemitzar amb el “Viva Franco” perquè “l’essencial” és que els actes d’exhumació i inhumació es van efectuar “en temps, forma i amb tota la dignitat democràtica pròpia” d’un país com Espanya.

Els familiars del dictador també van tenir dijous alguns moments de tensió amb els policies, amb els quals van mantenir un forcejament, segons es pot veure en un vídeo gravat al panteó. “Això és una dictadura!”, diu un dels familiars, a la qual cosa un altre afegeix: “Ja està bé, home, una miqueta de dignitat, després del que han fet!”

El Valle reobrirà dimarts i les entrades ‘online’ estan esgotades El servei de compra online d’entrades per visitar el Valle de los Caídos no estarà disponible fins, almenys, al mes de gener. Segons el web de venda oficial d’entrades de Patrimoni Nacional, les dates per adquirir entrades des d’ahir fins almenys al gener del 2020 no estan disponibles o es troben esgotades. Està previst que el monument es torni a obrir dimarts vinent, 29 d’octubre, després dels treballs d’exhumació del dictador Francisco Franco, i els operaris estan treballant per deixar la basílica en perfectes condicions.

tracking