SEGRE

AVENÇOS CIÈNCIES

La Fundació BBVA beca els projectes d'investigació de tres lleidatans

Una economista, un biòleg i una matemàtica

JUDIT VALL CASTELLÓ. Investiga per què com més alta és la taxa d'atur, menor és la quantitat de baixes laborals.

JUDIT VALL CASTELLÓ. Investiga per què com més alta és la taxa d'atur, menor és la quantitat de baixes laborals.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres projectes d’investigació impulsats per lleidatans han obtingut una de les 60 Beques Leonardo 2019 que concedeix la Fundació BBVA.

El primer correspon a Judit Vall, veïna de Tàrrega, que en el seu projecte d’investigació prova d’analitzar per què com més alta és la taxa d’atur d’una economia, menor és la quantitat de baixes laborals que causen els seus treballadors i, en concret, quin pes pot tenir el comportament conegut com a “risc moral”: aquella situació en la qual un individu té informació asimètrica sobre la seua conducta i les conseqüències de la seua decisió les assumeixen en una mesura o una altra altres persones.

També el biòleg Arnau Sebé, nascut a Barbens, desenvolupa una nova metodologia genòmica que solucioni les limitacions tècniques que impedeixen analitzar l’expressió gènica en embrions individuals i amb resolució cel·lular. Això podrà obrir noves vies d’investigació en la biologia del desenvolupament, l’evolució i l’estudi de la regulació genòmica.

I el tercer projecte becat és de Gemma Huguet, de Sant Martí de Riucorb, que estudia amb nous models matemàtics la dinàmica de les oscil·lacions de l’activitat elèctrica de les poblacions neuronals i explora la hipòtesi que el cervell les utilitza per transmetre informació.

Segons aquesta teoria, la comunicació entre grups neuronals només seria possible si la neurona que rep el senyal elèctric està en fase amb la que emet.

Els seleccionats s’uneixen a la Xarxa Leonardo, formada ja per 364 investigadors i creadors que han rebut el suport de la Fundació BBVA des de l’any 2014, amb una inversió total de 13,2 milions d’euros, i que estan realitzant aportacions amb projectes d’alt impacte científic i cultural.

GEMMA HUGUET CASADES. Estudia la dinàmica de les oscil·lacions de l'activitat elèctrica de les poblacions neuronals.

GEMMA HUGUET CASADES. Estudia la dinàmica de les oscil·lacions de l'activitat elèctrica de les poblacions neuronals.SEGRE

ARNAU SEBÉ PEDRÓS. Desenvolupa una metodologia genòmica que pugui analitzar l'expressió gènica en embrions individuals amb més resolució.

ARNAU SEBÉ PEDRÓS. Desenvolupa una metodologia genòmica que pugui analitzar l'expressió gènica en embrions individuals amb més resolució.SEGRE

tracking