SEGRE

HISTÒRIA CERTÀMENS

Salàs rememora l'antiga fira

La XV edició d’aquesta recreació atreu unes quatre mil persones, segons l’ajuntament || Els veïns es vesteixen d’època i interpreten el ‘tracte’ per a la venda de bestiar i fins i tot un cabaret

La població es vesteix d’època per recrear, entre altres activitats, el ‘tracte’ per a la venda de bestiar.

La població es vesteix d’època per recrear, entre altres activitats, el ‘tracte’ per a la venda de bestiar.JORDI PERÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salàs de Pallars va recrear ahir l’antiga fira de tardor que se celebrava a la localitat als anys cinquanta del segle passat, o fins i tot abans. Ho va fer amb una jornada d’espectacles, activitats i veïns vestits d’aquella època que va congregar al voltant de quatre mil persones al llarg del dia, segons va estimar l’alcalde, Francesc Borrell. Va destacar l’èxit d’aquesta edició de la Diada de la Fira de Salàs, la número XV, amb “molt més públic” que l’anterior, va indicar.

El programa va incloure la representació del tracte, que recrea com es negociava antigament la compravenda de bestiar, encara que en l’actualitat no es fa amb animals vius sinó de manera teatralitzada amb la participació de tres personatges, com la denominada Mulassa (a la imatge esquerra).

També hi va haver punts de venda de productes agroalimentaris i la primera Fira d’Andròmines

Així mateix, els visitants també es van trobar amb un cabaret, que era una de les activitats típiques de l’època en què se celebrava aquesta fira, va apuntar l’alcalde. “L’objectiu és fer una recreació històrica de l’antiga fira”, va subratllar, de manera que qui la va viure la pugui recordar i qui no, pugui viure de primera mà com es desenvolupava aquest esdeveniment. Borrell va destacar que en aquesta edició han participat alumnes de l’escola pública de Salàs, a banda d’altres veïns altres de la població.

Durant la jornada també hi va haver una quarantena de punts de venda de productes agroalimentaris i de proximitat, i va tenir lloc també la primera edició de la Fira d’Andròmines a la plaça del Forn, al nucli antic. Borell va remarcar la seua satisfacció per l’elevat nombre de visitants, cosa que va atribuir en part al fet que “el temps al final ha acompanyat”, i va assegurar que van rebre públic tant de la comarca com de fora. La Diada de la Fira de Salàs és una iniciativa singular, ja que rememora una antiga fira que tradicionalment se celebrava a la població en lloc d’inventar un nou certamen.

L’esdeveniment pretén potenciar el sector agroalimentari de productes de proximitat i explicar que històricament ja era un dels motors econòmics de la població.

Aquesta localitat del Pallars Jussà acull també les Botigues Museu de Salàs, amb vuit antics establiments que permeten conèixer el comerç del segle XIX.

La població es vesteix d’època per recrear, entre altres activitats, el ‘tracte’ per a la venda de bestiar.

La població es vesteix d’època per recrear, entre altres activitats, el ‘tracte’ per a la venda de bestiar.JORDI PERÓ

tracking