SEGRE

Alerten que la violència masclista en adolescents segueix un altre patró

Alerten que la violència masclista en adolescents segueix un altre patró

Alerten que la violència masclista en adolescents segueix un altre patró

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil alerta que la violència masclista entre adolescents està despuntant, que segueix patrons molt diferents determinats per les noves tecnologies i que en moltes ocasions els joves no són conscients que són víctimes o autors d’aquest tipus de violència. "La manera en què els adolescents cometen aquests delictes és diferent, els seus comportaments són diferents. (...) Moltes vegades aquesta violència de gènere es dóna a través de les tecnologies, demanant tota l’estona de conèixer la localització de la nòvia, la contrasenya, que li ensenyi missatges de WhatsApp, que li digui amb qui està parlant," explica el tinent de la Guàrdia Civil Daniel Moreno.

En una entrevista amb l'agència Efe amb motiu del Día Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona, el responsable de l’Equip Dona-Menor (EMUME) de la Guàrdia Civil mostra preocupació pel fet que els adolescents normalitzin la violència masclista.

"En moltes ocasions els adolescents no són conscients que el que hi ha allà és violència de gènere, que s’està cometent un delicte. Per a elles és normal que el seu nòvio tingui la seua contrasenya... Acudim als centres escolars per fer-los veure que això no és així i que hem de ser conscients que aquest afany per controlar la seua vida és violència de gènere", assevera.

Moreno aclareix que els més joves també cometen agressions i amenacen, injurien i vexen, però els delictes en moltes ocasions van lligats al telèfon mòbil i les noves tecnologies.

Un total de 249 de menors van ser jutjats el 2018 per delictes en l’àmbit de la violència contra la dona i es van imposar mesures en 230 d’aquests casos, segons dades del Consell General del Poder Judicial.

La Fiscalia General de l’Estat alertava en la seua memòria anual de 2018 de l’augment "inquietant" i "preocupant" de la violència de gènere i dels abusos i agressions sexuals entre menors. "Existeix una inequívoca tendència a l’increment de la violència entre menors, adolescents i joves. Aquesta tendència es reflecteix tant en l’àmbit domèstic com en les relacions sentimentals iniciades a una edat cada vegada més primerenca, i que s’assenten sobre pautes de control i dominació del noi sobre la noia", explicava la Fiscalia.

"Sempre és important que hi hagi més formació, més conscienciació i més sensibilització", insisteix el tinent responsable de l’EMUME, i en aquest sentit la Guàrdia Civil dóna formació en els centres escolars sobre diferents àrees, entre elles la violència de gènere i la violència de gènere digital.

Moreno és responsable de l’EMUME, l’equip de la Guàrdia Civil que s’encarrega de tots els delictes contra la dona -violència masclista, agressions sexuals i tracta de persones- i col·lectius vulnerables, com els menors.

FER EL POSSIBLE PER ACABAR AMB EL MALTRACTAMENT

La Guàrdia Civil gestiona la investigació, la protecció i el seguiment dels casos de violència masclista, juntament amb la Policia Nacional, altres cossos policials autonòmics i locals. Moreno incideix que els cossos estan fent "tot el possible" perquè les dones víctimes i el seu entorn comprenguin que "l’única sortida a aquesta situació és denunciar".

"La missió és que siguem un suport per a aquestes víctimes, que puguin confiar en nosaltres i sàpiguen que estem per ajudar. (..) Que sàpiguen que no estan soles, que la societat està amb elles i que nosaltres som conscients del risc que poden tenir en funció de cada cas i que farem el possible per evitar" el maltractament, afegeix.

Moreno llança un missatge clar a les dones víctimes de violència masclista: "Hi ha sortida". "La sortida passa per fer aquest primer pas que som conscients que és molt dur, sobretot si han patit durant molts anys aquesta situació i que la Guàrdia Civil és un suport que s’ha vist en molts casos que ha servit perquè la víctima pugui recobrar una vida normal i que torni a ser feliç", conclou.

tracking