SEGRE

PALEONTOLOGIA TROBALLES

El primer dinosaure 'bec d'ànec' d'Europa va viure al Jussà

Va arribar a l’actual Pirineu des d’Àsia fa prop de 69 milions d’anys

Restes trobades als Nerets dels primers lambeosaures.

Restes trobades als Nerets dels primers lambeosaures.INSTITUT CATALÀ DE PALEONTOLOGIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer dinosaure lambeosaure d’Europa, també conegut com a bec d’ànec, va viure al Pallars Jussà. Així ho assegura un estudi del Museu de la Conca Dellà i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont que revela que aquest grup de dinosaures provinent d’Àsia va arribar al continent fa 69 milions d’anys, uns 275.000 abans del que es creia.

L’arribada del lambeosaure a l’actual Pirineu es va produir en un període de baixada del nivell del mar, quan les plataformes marines quedaven exposades i les àrees emergides quedaven temporalment connectades, servint de lloc de pas per a aquests animals.

“Durant diverses campanyes d’excavació vam trobar 29 restes fòssils d’hadrosaure lambeosaure”, explica l’investigador Bernat Vila. En concret, “vam trobar fragments de vèrtebres, pelvis i extremitats que van pertànyer com mínims a tres exemplars diferents”, va apuntar Vila.

Per la seua part, Albert Prieto-Márquez, coautor del treball i especialista en hadrosàurids, va destacar que la presència d’aquest grup de dinosaures al continent “va suposar una revolució per als ecosistemes del Cretaci europeu”. En pocs milions d’anys, es van expandir per tota l’illa iberoarmoricana, un antic arxipèlag que correspondria a l’actual Pirineu, Ibèria i part de França. Des del moment en què va aparèixer el primer lambeosaure, “vam trobar al Pirineu desenes de jaciments amb les seues restes fòssils, fins i tot una gran petjada i restes que acrediten que va viure en diferents ambients”.

També al Pirineu es troben restes dels últims dinosaures que van viure a Europa abans de la seua extinció.

tracking