SEGRE

INICIATIVES DRETS

Andorra informarà sobre com avortar fora del país

Nou servei que es posarà en marxa a la primavera || La interrupció de l’embaràs està prohibida al país en tots els supòsits

Andorra

AndorraPaula Mallada Farreny

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra posarà en marxa durant el primer trimestre de l’any que ve un nou servei d’informació sexual i reproductiva en el qual, entre altres opcions, les dones que estiguin decidides a interrompre voluntàriament el seu embaràs podran saber quines opcions tenen per fer-ho encara que, això sí, sempre fora del país, ja que al Principat està totalment prohibida aquesta pràctica.

L’objectiu és centralitzar en un únic punt aquest tipus d’atenció que fins ara es duia a terme repartida entre diferents departaments. Malgrat que la responsable del nou servei serà una llevadora o infermera especialitzada, s’han format també nou professionals de diferents disciplines, entre ells un jurista, que podrà resoldre dubtes i assessorar en temes legals. L’obertura d’un servei d’aquestes característiques era un dels compromisos que l’actual cap de Govern, Xavier Espot, va prometre durant la campanya electoral al maig. La intenció de l’Executiu andorrà és que estigui ubicat de manera permanent al Centre d’Atenció Primària de Santa Coloma i que també estigui disponible a la resta d’equipaments mèdics del país de forma rotatòria. A més, està prevista una línia d’atenció telefònica.

S’ha de recordar que a Andorra l’avortament està penalitzat en tots els supòsits, fins i tot en cas de violació, de malformació greu del fetus o de risc per a la vida de la mare o el nadó. Aquesta prohibició ha provocat nombroses protestes feministes. I és que la despenalització de l’avortament al Principat està marcada pel fet que un dels dos coprínceps és l’arquebisbe de l’Urgell, Joan Enric Vives (l’altre és el president de França, Emmanuel Macron) i com a representant de l’Església defensa el dret de la vida en totes les seues etapes. A més, si la Constitució andorrana arribés a contemplar alguna vegada l’avortament, el papa obligaria a abdicar l’arquebisbe.

tracking