SEGRE

RELIGIÓ PROTESTES

Pintades al bisbat d'Urgell per l'avortament a Andorra

Arran fa referència a “la violència de l’Església” cap a les dones

Un dels integrants d’Arran pintant la frase “La por canviarà de bàndol” al bisbat d’Urgell.

Un dels integrants d’Arran pintant la frase “La por canviarà de bàndol” al bisbat d’Urgell.ARRAN/TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos integrants d’Arran van pintar la frase “La por canviarà de bàndol” a la façana del Palau Episcopal de la Seu d’Urgell per reivindicar la despenalització de l’avortament a Andorra. A través d’un vídeo difós a última hora de diumenge a les xarxes socials, el grup juvenil va reivindicar les pintades, que a primera hora d’ahir ja estaven esborrades i que fan referència a “la violència de l’Església” cap a les dones. Des d’Arran consideren que l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, és el responsable que segueixi prohibida la interrupció de l’embaràs al Principat al defensar el dret a la vida en totes les etapes. L’avortament a Andorra està penalitzat en tots els supòsits, fins i tot en cas de violació, de malformació greu del fetus o de risc per a la vida de la mare o el nadó. Si la constitució andorrana arribés a contemplar alguna vegada l’avortament, el papa obligaria a abdicar l’arquebisbe. I és que, segons va advertir a finals de l’any passat el Vaticà, la màxima institució eclesiàstica no podria permetre que un bisbe autoritzés l’avortament i l’única sortida seria la renúncia, la qual cosa provocaria “una crisi constitucional històrica a Andorra”.

Aquesta prohibició ha provocat nombroses protestes feministes. L’última d’aquestes es va produir el 28 de setembre, quan més d’un centenar de persones es van manifestar pels carrers de la capital andorrana amb motiu del Dia Internacional per l’Avortament Legal. Convocades per l’associació Stop Violències, van comptar amb el suport d’altres entitats veïnes com la Marea Lila de Lleida.

El Govern ‘ajuda’ les dones El Govern andorrà va anunciar la setmana passada que posarà en marxa durant el primer trimestre de l’any que ve un nou servei d’informació sexual i reproductiva en el qual, entre altres opcions, les dones que estiguin decidides a interrompre voluntàriament el seu embaràs podran saber quines opcions tenen per fer-ho malgrat que, això sí, sempre fora del país. El secretari d’Estat d’Igualtat, Marc Pons, va afirmar en aquest sentit que l’objectiu del servei és proporcionar una informació “garantista” dins del marc legal del Principat.

tracking