SEGRE

CULTURA INCLUSIÓ

Música simfònica a l'abast de tots

Prop de tres-centes persones amb discapacitat o que tenen Alzheimer s’han beneficiat dels tallers d’‘Un matí d’orquestra’ || Organitzat per la Julià Carbonell i Apropa Cultura a Ponent

Un moment del concert amb usuaris del centre Espígol de Cervera, ahir a la Diputació de Lleida.

Un moment del concert amb usuaris del centre Espígol de Cervera, ahir a la Diputació de Lleida.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació de Lleida es va convertir ahir en una petita sala de concerts durant la presentació del balanç del projecte Un matí d’orquestra, amb el qual fa un any que Apropa Cultura i l’Orquestra Julià Carbonell promouen a Ponent la inclusió de les persones amb discapacitat i els malalts d’Alzheimer a través de tallers de música simfònica.

A la sessió d’ahir, quatre músics professionals de la formació lleidatana van compartir escenari amb els usuaris del centre Espígol de Cervera, que durant uns minuts van fer gaudir els assistents sota la batuta de la musicoterapeuta Pilar Planavila. Aquesta experiència musical, que va nàixer fa tretze anys a l’Auditori de Barcelona, en porta un beneficiant prop de tres-cents usuaris de catorze entitats socials de Mollerussa, Balaguer, Juneda, Cervera, Solsona i la Seu d’Urgell.

Els teatres de Mollerussa, Balaguer, Juneda, Cervera, Solsona i la Seu han acollit trenta-sis tallers enguany

En total, s’han dut a terme trenta-sis tallers coordinats per una musicoterapeuta, que es complementen amb actuacions de mitja hora de l’Orquestra Julià Carbonell. “Avui és un dia molt emotiu perquè per primera vegada aquest projecte, que té com a finalitat que tothom pugui gaudir per igual de l’oferta cultural, arriba a Lleida”, va explicar la directora d’Apropa Cultura, Sonia Gaínza, que va explicar que les sessions estan dirigides als col·lectius més vulnerables.

Malgrat que en el dia d’avui només sis municipis acullen aquesta activitat, “l’objectiu és fer-la extensiva a la resta de comarques” de la província. En aquesta línia, el director de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, Alfons Reverté, va remarcar l’aposta de la formació per arribar a tot el territori i, en relació amb la iniciativa, va destacar que “es tracta d’una eina cultural i social” per arribar a les persones amb discapacitat o que tenen Alzheimer, a les quals la música els aporta un benefici “des del punt de vista terapèutic”.

Des que el projecte Apropa Cultura es va posar en marxa el 2006 a l’Auditori de Barcelona amb la col·laboració de l’Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya per transformar la cultura i fer-la accessible als col·lectius en situació de vulnerabilitat, s’han ofert més de 2.400 experiències culturals cada temporada en 127 equipaments de tot Catalunya.

tracking