SEGRE

SUCCESSOS PEDERÀSTIA

Dos mossens del bisbat de Solsona van abusar de vuit menors fa 50 anys

La comissió de Protecció de Menors Vulnerables revela els casos i Novell demana perdó

Imatge d’arxiu del bisbe de Solsona, Xavier Novell, al centre.

Imatge d’arxiu del bisbe de Solsona, Xavier Novell, al centre.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una investigació de la comissió de Protecció de Menors i Adults Vulnerables del bisbat de Solsona ha revelat que dos capellans d’aquesta diòcesi, ja morts, van abusar sexualment de vuit menors entre els anys 50 i 70. Les conclusions de l’informe arriben després que el bisbe Xavier Novell es comprometés a començaments d’any a obrir una atenció a les víctimes d’abusos, analitzant els arxius de la diòcesi des de l’any 1930, en una iniciativa pionera arran dels escàndols sexuals en el si de l’Església. En aquests mesos, la comissió ha investigat quatre informacions i tres rumors que han permès concloure que dos clergues diocesans van abusar d’un total de vuit menors, tres d’ells ja morts. Segons el bisbat, han atès tres de les víctimes, que “han revelat l’abús que van patir durant la seua infantesa i el nom de l’abusador”, encara que tots els afectats han volgut mantenir el seu anonimat i “coincideixen que no té cap sentit fer un altre pas”, ja que aquests capellans estan morts. Per la seua part, Novell va demanar perdó i va reiterar la seua “oferta d’ajuda a totes les víctimes”. En un comunicat en el qual condemna rotundament els fets, va expressar la seua disponibilitat a atendre noves denúncies, així com el seu compromís “per fer d’aquest bisbat un lloc segur per als nens i els adults vulnerables”.

Així mateix, Novell va demanar a tots els membres de l’Església diocesana que es facin càrrec “del dolor i el silenci asfixiant que les víctimes han hagut de patir durant molts anys”, al mateix temps que va convocar una jornada de penitència per al pròxim dia 28 de desembre. El bisbat de Solsona, que assegura que “res del que s’ha descobert fins ara no és objecte de judici canònic o civil”, però queda “a la disposició de tots els requeriments que se li puguin demanar”, ha sigut l’únic dels tres bisbats de les comarques lleidatanes que posa en marxa una comissió d’atenció a les víctimes i de protecció als menors i adults vulnerables. L’esmentada comissió està formada per una treballadora social, un llicenciat en teologia moral, una psicòloga i un advocat.

El bisbat de Solsona ha sigut l’únic dels tres de Lleida a posar en marxa la mesura antipederàstia

A més de posar a disposició de les víctimes un correu electrònic (abusos@bisbatsolsona.cat) i un número de telèfon (677 830 503) perquè tota persona coneixedora d’algun delicte comès per un clergue ho pugui denunciar, la comissió ha analitzat els expedients de tots els sacerdots que han prestat els seus serveis a la diòcesi de Solsona des de l’any 1930 per poder descartar qualsevol possible abús. En el conjunt de Catalunya hi ha altres equips de treball d’aquest tipus, com ara els de les diòcesis de Barcelona, Tarragona i Girona. Amb motiu de la cimera d’antipederàstia celebrada al Vaticà a començaments d’aquest any, els bisbes catalans es van comprometre a investigar tots els possibles casos d’abusos que hi pugui haver.

tracking