SEGRE

LITERATURA OBITUARI

Adéu a una figura de les lletres

L’escriptora alacantina Isabel-Clara Simó mor als setanta-sis anys a causa d’una malaltia degenerativa || Un referent del panorama literari català i una defensora dels drets de la dona

Isabel-Clara Simó, el 2017 a l’Institut d’Estudis Ilerdencs al festival literari El Segre de Negre.

Isabel-Clara Simó, el 2017 a l’Institut d’Estudis Ilerdencs al festival literari El Segre de Negre.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les lletres catalanes estan de dol després de fer-se pública ahir la mort de l’escriptora alacantina Isabel-Clara Simó, de 76 anys, després de batallar durant els últims anys contra una malaltia degenerativa que li havia afectat també la parla. De fet, fa uns mesos la mateixa autora va revelar que tenia una malaltia, encara que no va anomenar quina, en una entrevista al programa El divan de TV3. L’autora nascuda a Alcoi i establerta a Barcelona, reconeguda el 2017 amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, era tot un referent literari, una de les figures més prolífiques i populars de la literatura en català i també una distingida lluitadora pels drets de la dona i per l’independentisme a Catalunya. Després de dècades dedicada a l’escriptura i amb mig centenar de títols publicats, Simó havia estat distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Durant la jornada es van succeir les mostres de condol no només en l’àmbit de la cultura sinó també en el de la política catalana (vegeu el desglossament).

Simó va lamentar en diverses ocasions el rebuig de la seua obra: “He donat la imatge, per ser dona i gran, que escric històries d’amor per a tietes, i m’he sentit rebutjada moltes vegades.” Tanmateix, sempre va ressaltar que les crítiques no la van fer abandonar i assegurava que de cada bufetada en treia una mica més d’impuls. L’any 2013 va ser nomenada filla predilecta i reconeguda amb la Medalla d’Or de la seua ciutat natal, Alcoi, que ahir va decretar dos dies de dol oficial. El conseller de Cultura de la Generalitat valenciana, Vicent Marzà, va anunciar que proposarà la concessió a l’escriptora alacantina a títol pòstum de l’Alta Distinció al Mèrit Cultural de la comunitat. El funeral es farà dijous al migdia al Tanatori de les Corts. El vetllatori obrirà demà a les 16.00 hores.

tracking