SEGRE

Alerten que els joves han incorporat les apostes al seu temps de lleure

Un local de joc.

Alerten que els joves han incorporat les apostes al seu temps de lleureEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundació d’Ajuda contra la Drogoaddicció (Fad) ha alertat aquest dimecres de l’augment del nombre de joves d’entre 14 i 18 anys que s’ha iniciat en el joc online i presencial i ha advertit que les apostes s’han convertit en una alternativa de lleure més, normalitzada en les seues vides. Per això, ha posat en marxa la campanya "Defensa l’obvi. Defensa una joventut lliure d’apostes", elaborada per l’agència Arnold, que alerta dels riscos de jugar i apostar diners, especialment per als més joves. Tanmateix, la directora general de la Fad, Beatriz Martín, ha lamentat que segons dades del Pla Nacional sobre Drogues, més de mig milió de menors aposten en els jocs d’atzar –que són il·legals–, una xifra que ha anat en augment en els últims anys.

Així, entre 2016 i 2018 ha pujat gairebé quatre punts percentuals el nombre de joves entre 14 i 18 anys que han jugat amb diners online i gairebé 10 punts els qui ho han fet presencialment. Concretament, s’ha passat de 2 a 3 de cada deu nois adolescents que han apostat en jocs offline (21,6% el 2016 i 30,7% el 2018) i del 5,4% al 15,3% de les noies de 14 a 18 anys, mentre que en el cas de les apostes esportives, el pòquer i altres tipus de jocs que es realitzen en línia, ha augmentat de 10,2 % a 17,4 % el nombre de nois i de 2,5 % a 3,6 % el de noies. Martín ha explicat que el joc està molt integrat a la societat espanyola i el 60 % dels adults admet haver apostat diners en jocs l’últim any.

El 2018, els espanyols van gastar en jocs d’atzar i apostes esportives més de 32.300 milions d’euros i més de 10.000 milions en jocs online, la qual cosa suposa el 3,5 % del PIB. Ha explicat que, malgrat que el sector diu que van baixant algunes de les línies de negoci, com les loteries o travesses, estan creixent altres com les apostes esportives, les cases d’apostes o els jocs online, sectors en què participen més els joves. La Fad alerta que aquest tipus de joc s’ha incorporat al lleure dels més joves, que no estableixin les pèrdues econòmiques com a pèrdues, sinó com una inversió més en lleure.

A més del risc de caure en la ludopatia, que afecta entorn d’un 2,10 % dels menors, la secretària general de la Fad, María Renovales n’ha apuntat d'altres com l’ansietat, el nerviosisme, la irritabilitat o l’insomni. També ha alertat de les males relacions familiars per mentides o petits furts, problemes de rendiment escolar o l’absentisme

tracking