SEGRE

INICIATIVES SOLIDARITAT

Reconstrucció del clítoris a set lleidatanes des del 2012

La Fundació Dexeus i el Clínic practiquen aquesta intervenció gratuïtament || El 23% de les dones havien nascut a Espanya

Imatge d’arxiu d’un cartell contra l’ablació a la Costa d’Ivori.

Imatge d’arxiu d’un cartell contra l’ablació a la Costa d’Ivori.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des que el 2007 la Fundació Dexeus Dona de Barcelona implantés el programa gratuït de reconstrucció genital per a dones que han patit una ablació i resideixen a l’Estat espanyol, set lleidatanes se n’han beneficiat, una de les quals l’any passat. En aquests dotze anys, un total de 135 dones es van sotmetre a aquesta intervenció, 105 amb la Fundació Dexeus i 30 al Clínic.

Aquestes són algunes de les dades que la fundació va donar a conèixer ahir en el marc del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, que se celebra avui.

Respecte al país de procedència de les dones, un 23% havien nascut a Espanya, mentre que un 30% eren del Senegal, Mali i Gàmbia. La resta procedien d’altres països com la Costa d’Ivori, Nigèria, Kènia, Egipte o Ghana. La mitjana d’edat no superava els 28 anys i sis de cada deu reconstruccions es van produir en dones residents a Catalunya.

Des del 2015 l’Hospital Clínic de Barcelona també ha efectuat trenta operacions d’aquest tipus de la mà del circuit de la sanitat pública per detectar i tractar casos d’ablació, de les quals tretze s’han portat a terme aquest últim any. El cap de servei de Ginecologia de l’hospital, Francesc Carmona, i la ginecòloga Mariona Rius van informar ahir que la mutilació genital femenina afecta al voltant de 18.000 dones a Catalunya i van assenyalar que “falta informació” perquè moltes no saben que poden operar-se.

En aquest sentit, Rius va afegir que moltes pacients esperen complir la majoria d’edat per començar el procés sense necessitar el consentiment de la família i demanen que no s’especifiqui a l’informe el motiu de la visita a l’hospital.

Segons la Fundació Wassu-UAB, principal entitat internacional que actua per a la prevenció de l’ablació a Espanya, hi ha gairebé 70.000 dones de països on es practica la mutilació genital, un 5,2 % més que el 2012.

tracking