SEGRE

ESTUDIS FEMINISME

Les dones inverteixen el doble d'hores en les tasques de la llar

Segons una enquesta en què han participat més de vuitanta lleidatans

Els homes catalans asseguren que dediquen una mitjana de 12 hores setmanals a les tasques de la llar.

Els homes catalans asseguren que dediquen una mitjana de 12 hores setmanals a les tasques de la llar.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dones continuen invertint el doble d’hores en les tasques de la llar. Així es desprèn d’una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) sobre qüestions de gènere en què han participat vuitanta lleidatans −1.500 persones a tot Catalunya−, que demostra que les dones destinen una mitjana de 22,49 hores setmanals a cuinar, planxar, fer la compra i cuidar els fills o persones dependents, mentre que els homes dediquen unes dotze hores a aquestes tasques. En aquest sentit, les tasques en què s’observa una desigualtat més gran són les relatives a la neteja, ja què només un 12% dels homes catalans reconeix encarregar-se de la bugada sense les seues parelles, percentatge que assoleix el 75% per a elles. El mateix ocorre amb la neteja de la llar, feina que només un 9,6% dels homes assegura tenir assignada. També revela diferències pel que fa a la cuina, encara que en menor mesura, atès que un 23% dels homes prepara els àpats, xifra que es duplica en el cas de les dones (69%). Quant a la conciliació laboral i familiar, la meitat de les dones afirma que ha faltat a la feina a causa de malaltia d’un fill/a o d’un altre familiar, un percentatge que cau al 14 per cent en els homes. I és que, segons els resultats de l’enquesta, després de tenir fills o una persona dependent a càrrec, el 78,6% d’homes assegura que no “li ha suposat cap canvi” en l’àmbit laboral.

Un 45% de les dones van coincidir en aquesta última resposta, mentre que d’altres van assegurar que la maternitat els va suposar reduir l’activitat laboral (21,8%), interrompre la feina més de quatre mesos (19,3%) o limitar les seues oportunitats d’aconseguir un ascens (12,3%). Quant als factors més importants per elegir una ocupació, el primer és el salari en tots dos casos, i el segon per als homes són les condicions laborals, mentre que les dones prioritzen que sigui compatible amb les responsabilitats familiars. Preguntats per si consideren que la situació de les dones a Catalunya és millor, igual o pitjor que la dels homes en relació amb el salari, tots dos coincideixen que és pitjor.

Així mateix, gairebé tres de cada deu catalans afirmen conèixer una dona del seu entorn familiar o cercle d’amistats que ha patit una agressió sexual. En una escala del 0 al 10, la mitjana de les dones situa en 5,59 la por que tenen a caminar soles de nit per temor a patir una agressió sexual.

tracking